A keszegfalui Rácz Kálmán főhadnagy halála

camera

1

A keszegfalui Rácz Kálmán főhadnagy halála

(Archív felvétel) 

Megosztás

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó. (CXXIV. rész)

Az északi harctéren, a Bobronontz mellett vívott ütközetben 1915. június 25-én elesett a keszegfalui Rácz Kálmán, a magyar királyi 1. számú honvédhuszárezred főhadnagya, a Signum laudis tulajdonosa. Az elhunytban Rácz József földbirtokos és neje egyetlen fiukat siratják.

*

A király Vass Vince dunántúli református egyházkerületi lelkészt, püspöki titkárt a komáromi 12. gyalogezred póttartalékába tábori lelkésszé nevezte ki.

*

Komárom vármegye csallóközi járásának Rokkant Bizottsága 1915. július 13-án megtartotta rendes havi ülését, amelyet Dávidházy János elnök, nemesócsai főszolgabíró vezetett. A főtisztségviselő jelentette, hogy a hadvezetés a rokkant altisztek részére teljesen díjtalan (ellátás és szállás) biztosítási tisztviselői tanfolyamot nyit, s a végzetteknek állást biztosít. Jelentkezni a községi jegyzőknél lehet, akik a kérvényt szintén díjtalanul készítik el az érdeklődőknek. A hadiárvák ügyében az elnök elmondta: a csallóközi járásból a tanácskozás időpontjáig 64 önkéntes jelentkezett, akik összesen 72 hadiárva elhelyezését vállalják.

Résztvevők voltak: Császár Kilián komáromfüssi jószágkormányzó, Palkovich Viktor gútai esperes, dr. Szőke Kázmér csicsói, Csepy Pál ekecsi, Juhász István szímői, Marczy József nagymegyeri plébános, Gyalókay László nemesócsai, Beke Kálmán ekecsi református lelkészek, Fejérváry Géza császári és királyi kamarás, (nagykeszi) Boschán Samu megyercsi, Erdélyi István aranyosi földbirtokosok, dr. Rogrün Ede nemesócsai körorvos és dr. Baranyay József, a Komáromi Ujság szerkesztője.

*

Szabó György ügyvéd, takarékpénztári igazgató „100 koronával alapító tagul lépett be” a Vörös Kereszt komáromi választmányának kötelékébe.

Lelkes Vince

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program