72 férőhelyet ajánlott fel Dunaszerdahelyről a megye karantén céljából

2020. április 1. - 09:04 | Régió

Már kedden megírtuk, hogy a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákkolégiumát jelölte ki a megye arra a célra, hogy a belügy karanténállomást hozzon itt létre. Jozef Viskupič megyeelnök ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolt.

72 férőhelyet ajánlott fel Dunaszerdahelyről a megye karantén céljából
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Mindenekelőtt ő is megerősítette, hogy a nagyszombati székhelyű járási hivatal kérésére valóban felajánlottak szálláskapacitást a dunaszerdahelyi diákkollégiumban, ám azt egyelőre nem aktiválták karanténállomásként. Az első, hétfői megyei bejelentés ugyanis arról szólt, hogy ez már április 1-jén, szerdán megtörténhet.

"A Központi Válságstáb számára összességében 72 férőhelyet ajánlottunk fel. Individuálisan érkező személyek és csoportok is igénybe vehetik a jövőben" - fejtette ki Viskupič.

Kérdésünkre, hogy ezt az egész országból igénybe vehetik-e azok, akik most érkeznének haza Szlovákiába, úgy válaszolt, hogy

individuálisan érkezők esetében a válságstáb azon lesz, az illetőket az állandó lakhelyük közelében szállásolja el a 14 napos karantén idejére. Tehát Dunaszerdahelyre jöhetnének azok, akik egyébként is a régióból származnak.

"Nagyszombat megye biztosítja a férőhelyeket és az épület üzemeltetését. Minden itt elhelyezendő személy számára biztosított a napi 3-szori étkezés. Mindemellett szükséges az összes higiéniai és epidemiológiai előírás szigorú betartása. Minden egyéb tevékenységet a belügyminisztérium biztosít" - fogalmazott a megyeelnök.

Szabó László, az iskola igazgatója kedden érdeklődésünkre elárulta, a belügyminisztérium egyelőre azért számol tartalékként a diákkollégium bevetésével, mivel 33 szobát tudtak felajánlani erre a célra, tehát minimálisan 33 fő számára tudnak szállást biztosítani, ami abban az esetben növelhető, hogy ha a szobákban több személy is lakna egymással.

(parameter)