74 ezer eurót fújt meg egy banki alkalmazott idősek számláiról a Dunaszerdahelyi járásban!

2021. január 27. - 11:25 | Régió

Lopással gyanúsít a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság vizsgálótisztje egy 45 éves nőt, aki egy pénzintézet alkalmazottjaként hozzáfért a kliensek számláihoz, és folyamatosan pénzt lopott tőlük - közölte a nagyszombati kerületi rendőrség szóvivője, Mária Linkešová.

Szerkesztőségünk nem hivatalos, de megbízható értesülése szerint a bűncselekményt a Szlovák Posta nagymegyeri fiókjának alkalmazottja követte el. A nőt azóta elbocsátották. Úgy tudjuk, hogy a Postabank - melynek a nagyobb postákon is vannak ügyfélablakai - dolgozik azon, hogy az ügyfeleiknek okozott kár megtérítésre kerüljön.

A 45 éves nő banki szolgáltatásokat nyújtó dolgozóként hozzáfért az ügyfelek számláihoz. Rendszeresen kinézett magának egy ügyfelet, általában időseket, akik a megspórolt pénzüket a számlán tartották. Arra számított, hogy ők ritkábban ellenőrzik egyenlegüket, és kisebb az esély, hogy lebukik.

A kiszemelt áldozatok számlájáról leemelt némi pénzt, aztán néha visszatett belőle, és mindehhez meghamisította az aláírásukat is.

Súlyos börtönbüntetést kaphat

A rendőrségi nyomozás szerint összesen kilenc banki ügyfelet károsított meg, összesen 74 ezer eurót lopott el a számlájukról. Az egyik ilyen esetre éppen az egyik károsult figyelmeztette a rendőrséget.

A gyanúsított középkorú nő szabadlábon védekezhet, ugyanakkor mivel védett személyeken, nyugdíjasokon követte el a bűncselekményt, súlyosabb kategóriába kerül a bűntény megítélése, és háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Mária Linkešová rendőrszóvivő egyszersmind arra hívta fel elsősorban az idősek figyelmét, hogy ha gyanús pénzmozgásokra figyelnek fel a számlájukon, azonnal értesítsék róla a bankjukat. Az idősek ugyan jórészt készpénzzel szeretnek fizetni, míg számlájukon a megtakarításaik pihennek, a rendőrség azt javasolja, rendszeresen ellenőrizzék le a számlájukat is.

(parameter)