74 millió eurós csalás a katonai hírszerzésnél, aranyat és több millió eurót foglalt le a NAKA

2023. szeptember 19. - 12:12 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kedden reggel hajtotta végre a Vírus fedőnevű akciót, ami közbeszerzésekkel való machinációkkal függ össze a katonai hírszerzésen belül. Hamran István országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint 2013 és 2020 között legalább 74 millió eurós kár keletkezett a katonai hírszerzésnél a védelmi technológiai berendezések beszerzésének túlárazása miatt.

74 millió eurós csalás a katonai hírszerzésnél, aranyat és több millió eurót foglalt le a NAKA
Hamran István (Fotó: TASR - Martin Baumann)

A rendőrség vezetősége közölte, hogy az akció során összesen 17 személyt vettek őrizetbe, közülük 13-at meg is gyanúsítottak. A másik négy személyt szabadon engedték. A hatóság hűtlen kezelés és pénzmosás súlyos bűntette ügyében indított eljárást.

A gyanúsítottak között van többek közt Michal Gučík vállalkozó, Ján Balciar, a katonai titkosszolgálat volt igazgatója, valamint Ľubomír Skuhra, a katonai hírszerzés volt vezetője. Balciar egyelőre szabadlábon van. Ugyancsak az őrizetbe vett személyek között van Martin Kohút, a Szlovák Jégkorong-szövetség (SZĽH) volt elnöke is.

Az akció során a NAKA 101 titkosított iratot, egy 26 ezer eurós skót whiskyt, befektetési aranyat, érméket, személyi számlákon lévő 1 100 000 eurónyi pénzeszközt, bankban lévő 6 millió eurónyi összeget, valamint egy négyszobás prágai és pozsonyi lakást foglalt le.

A Speciális Ügyészi Hivatal is együttműködik az elit rendőrséggel az ügyön. Ondrej Repa, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze szerint a bűncselekményt közvetítőkön, spekulatív módon létrehozott cégeken keresztül hajtották végre. A vásárlások titkosított módon történtek. „Fennáll a gyanúja a közpénzekkel való nem gazdaságos és nem hatékony kezelésnek, amelyek végül magánkézbe kerültek” – jegyezte meg. Az ilyen módon szerzett pénz egy részét a rendőrségnek sikerült dokumentálnia, az egyéb pénzeszközök felhasználását tovább vizsgálják.

Az Aktuality szerint Michal Gučík Maroš Žillinka főügyész személyes jó barátja. Amikor 2020-ban indulni akart az ügyészség vezetői posztjáért, épp Gučík volt az, aki felhívta Richard Sulíkot (SaS), és megbeszélt vele egy találkozót. Gučík korábban a TA3 igazgatója volt, de mindig is közel állt számos politikushoz. Žilinka a jelöltek meghallgatásakor beismerte, hogy barátságot ápol a befolyásos vállalkozóval. Azt viszont tagadta, hogy ismerné Gučík másik befolyásos barátját, Ivan Kmotrík vállalkozót.

Ján Balciar főként terjedelmes vagyonával vált ismertté: 15 apartmannal rendelkezik az Alacsony-Tátrában található Tále régióban, újépítésű hétvégi házzal közvetlenül a nemzeti parkban, telekkel az Alacsony-Tátrában. A rimazsombati ingatlanjának és a horvátországi Sukosanban lévő luxusapartmanjának az összértéke pedig meghaladja a 3 millió eurót. Ez tehát sokkal több annál, mint amit a titkosszolgálat és a rendőrség volt alkalmazottja megengedhetne magának.

Balciar akkor vált a katonai titkosszolgálat vezetőjévé, amikor összevonták a Katonai Védelmi Hírszerzést (VOS) és a Hírszerző Szolgálatot (VSS).

Ľubomír Skuhra az ország védelmi egységeinek jelentős beosztású tagjai közé tartozik. Pályafutása során tagja volt a rendőrségnek, a Szlovák Titkosszolgálatnak (SIS) és a VOS-nek. Az egyesülést követően több mint három évig vezette a katonai titkosszolgálatot. Skuhra abban az időben töltötte be ezt a funkciót, amikor Martin Glváč volt a védelmi miniszter.

Amikor Skuhra volt a VOS vezetője, sikkasztásokról érkeztek információk, ami a VSS-t is érintette. A kormányváltást követően viszont az egész ügy kivizsgálása azzal ért véget, hogy a nyomozó megállapította: nem történt bűncselekmény. Az egész ügy lényege, hogy a katonai titkosszolgálat vezetősége úgy kezelte az anyagi forrásokat, ingatlanokat, ingó dolgokat, hogy abból személyes haszna volt, azaz az állami intézményeknek milliós károkat okozott.

A Kuciak-gyilkosság nyomozásakor a rendőrség kiderítette, hogy Skuhra írkodott Marian Kočnerrel. Tegezték egymást, a politikáról, a hírekről társalogtak, de gyakran viccelődtek is, fotókat küldtek egymásnak.


-para-


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: