Megérkeztek Szlovákiába a Patriot légvédelmi rendszer első egységei

camera

1

Megérkeztek Szlovákiába a Patriot légvédelmi rendszer első egységei

Fotó: TASR/AP - illusztráció 

Megosztás

Fokozatosan megérkeznek Szlovákiába a Patriot légvédelmi rendszer első egységei, a művelet a következő napokban is folytatódik.

A rendszert ideiglenesen a sliači légibázison helyezik el – számolt be róla a közösségi oldalán Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

A miniszter szerint jelenleg szakértőkkel egyeztetnek a Patriot rendszer képességeiről, hogy a védernyő Szlovákia lehető legnagyobb területét lefedje, beleértve a védelemre kitűzött kiemelt célokat is. Naď köszönetet mondott Németországnak és Hollandiának a rendszerért.

Újfent nyomatékosította, hogy a Patriot nem a meglévő orosz S-300-as rendszert helyettesíti, hanem a Szlovák Köztársaság légvédelmének újabb elemeként tartják számon. A miniszter szerint az S-300-as rendszert a korára, technikai állapotára, elégtelen képességeire, valamint az Oroszországhoz köthető függősége miatt a jövőben igyekeznek majd más rendszerrel helyettesíteni, ami teljes mértékben összeegyeztethető Szlovákia szövetségeseivel, és nagyobb védekezőképességet nyújt az ország számára.

A Patriot rendszerek Szlovákiába szállítása része a NATO keleti szárnya megerősítésének.

A védelmi minisztérium a héten közölte, hogy hajlandó átadni S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának, de csak akkor, ha azt megfelelően pótolni tudják.


TASR/para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program