76 szavazat kell Matovičéknak, már a képviselők előtt a kormányprogram

2020. április 20. - 13:55 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a parlament elé terjesztette a kormányprogramot.

76 szavazat kell Matovičéknak, már a képviselők előtt a kormányprogram
Fotó: tasr

Ezt a dokumentumot megtárgyalja a törvényhozás, majd azt követi a szavazás. A kabinetnek 76 képviselői szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bizalmat szerezzen. Ez nem tűnik túl nehéz mutatványnak, hiszen a négy pártból álló kormány alkotmányos többséggel rendelkezik.

Matovič a beszédében bírálta az előző kormányt. Úgy véli, az előző kabinet a felelős azért, hogy az állampolgárok elvesztették a kulcsfontosságú állami intézményekbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmukat. Hangsúlyozta: ezen változtatni kell. „Próbáljunk meg reményt adni, hogy az emberek elhiggyék: Szlovákia tényleg olyan országgá válhat, ahol mindnyájan egyenlők leszünk a törvény előtt. Ez a legfontosabb” – fűzte hozzá. A Smer képviselői a kormányfő beszéde előtt elhagyták az üléstermet.

Erre Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes kiposztolta a Facebook-oldalára: bízik abban, hogy Szlovákia a Smer kormányzása után megmutatja, hogy lehet más a politika.

A képviselők hétfőn délután úgy döntöttek, a kormányprogramot nem ma vitatják meg. Helyette inkább a sürgősségi javaslatok megtárgyalásába vágnak bele, ami legalább szerdáig tart. Csak azt követően veszik elő a ma előterjesztett kormányprogramot.

TASR