79 ember lett rosszul kedden a hőség miatt

2020. július 29. - 20:09 | Belföld

79 ember lett rosszul kedden a hőség miatt - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Krčová, a mentőszolgálat operatív központjának szóvivője.

79 ember lett rosszul kedden a hőség miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az esetek száma hétfőhöz viszonyítva emelkedett.

A legtöbb (16) riasztást a Zsolna megyei mentők kapták. Trencsén megyében 11, Pozsony és Besztercebánya megyében tíz alkalommal riasztották a mentőket. Kilenc helyre vonultak ki Nagyszombat és Kassa megyében. Eperjes megyében nyolc esetet regisztráltak. A legkevesebben, hatan Nyitra megyében lettek rosszul a kánikula miatt.

A mentőszolgálat arra figyelmeztet mindenkit, legyenek óvatosak ebben a kánikulában, 11 és 15 óra között lehetőleg inkább ne tartózkodjanak a szabadban.

„A hőség mindenki szervezetét megterheli, de a legnagyobb veszélyben a gyerekek, az idős emberek és a krónikus betegek vannak. Gondoljanak erre, védjék magukat és figyeljenek másokra is"

– figyelmeztetnek a szakemberek.

Fontos, hogy egész nap folyamatosan igyunk, főleg tiszta vizet vagy ásványvizet, esetleg hígított gyümölcslevet. „Igyekezzünk kevesebb kávét inni és kerüljük az alkoholt" – javasolják a szakemberek. Viseljünk könnyű ruhát és fejfedőt. Ha valaki túlhevülés miatt lett rosszul, igyekezzünk hűvös helyre vinni és kis kortyokban itatni.

A szakemberek hangsúlyozták, kisgyerekeket és állatokat soha ne hagyjunk felügyelet nélkül az autóban.

TASR

Címkék: hőség, rosszullétek