„7mérföldes csizmában heted7 határon át” vetélkedő a kicsiknek

2016. április 4. - 16:48 | Régió

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában a kicsiket sem hagyták unatkozni pénteken, hiszen ekkor került sor a „7mérföldes csizmában heted7 határon át” nevezetű mesevetélkedő kerületi döntőjére.

Bugár Edit tanárnőtől megtudtuk, hogy e versenyt minden évben megrendezik a második, harmadik és a negyedik évfolyam tanulói számára. A Vámbéry alapsuli szervezésével második alkalommal került rá sor. Az iskola 13 alsó tagozatos osztályából 16 négytagú csapat indult az idén. A megmérettetésre egész Szlovákiából lehetett jelentkezni. A vetélkedő fordulóit több alapiskolában is megrendezték. A pénteki kerületi fordulón a Vámbéry Ármin Alapiskolában nyolc csapat vett részt.

„Ez a verseny Vásárútról indult. Ők Magyarországról vették át a tematikát. Az eddigi években tehát utaztunk, mert még csak két párhuzamos osztályunk volt, így könnyen meg tudtuk oldani, hogy a gyerekeket elvigyük másik iskolába. Azonban miután sokan lettünk, úgy döntöttünk, hogy mi is inkább beszállunk a szervezésbe, s így nem kell utaznunk a diákokkal”- mondta Bugár Edit, a részt vevő csapatok egyik felkészítő tanára.

„Ez a vetélkedő a magyar népmesék köré fonódik. Lényege, hogy megismertessük és megszerettessük a diákokkal az igazi, eredeti magyar meséket. A tanórákban is helyet kapnak e dolgok, igyekszünk őket minél jobban beépíteni a tananyagba, s így fejlesztjük a gyerekek szövegértését is. Minden mesét úgy dolgozunk fel, hogy az összes részlet érthetővé váljon a kicsik számára”- hangsúlyozta a tanárnő.

Bugár Edittől továbbá azt is megtudtuk, hogy ebben az évben az első fordulóban egy mese került feldolgozásra. Ehhez kötődően hét feladatsor várt minden tanulóra. Ezek közt szerepelt például igaz- hamis állítás, keresztrejtvény, ki kinek mondta, szereplők felsorolása és így tovább. Tehát nagyon sokrétűek voltak a feladványok, a meséket aprólékosan kellett ismerni. A második körben már négy mese szerepelt, a harmadikban hét mesével dolgoztak, a kerületi fordulón pedig már tíz mesét kellett feldolgozniuk. Ez zajlott pénteken, ahonnan már csak két csapat juthatott be az országos döntőbe, melyre körülbelül két hét múlva kerül sor Vásárúton. Ekkor a bejutó 15 csapat 13 mesét kap majd feldolgozásra.

SzC/para