8 dolog, amit érdemes mérlegelni lakásvásárlás előtt

2023. december 1. - 10:23

A lakásvásárlás a legtöbbek számára egy hatalmas döntés, amit hosszas tervezés, szervezés és számolgatás előz meg. Egy új otthon ugyanis gyakran hosszú távra szól, így nagyfokú elköteleződést igényel – nem is beszélve a tranzakció anyagi vonzatáról. Ennek megfelelően számos dolgot kell mérlegelnünk, mielőtt megvásárolnánk álmaink otthonát – most nyolcat sorolunk fel ezek közül.

8 dolog, amit érdemes mérlegelni lakásvásárlás előtt
Kép: Illusztráció (forrás: https://hu.123rf.com/)

Pénzügyi stabilitás

Ez a vásárlás előfeltételének tekinthető, így ez lehet a legfontosabb szempontunk. Gondoljuk át: megengedhetjük magunknak az új otthont? És itt nemcsak a lakás vagy ház árára gondolunk, hanem az ügyvédi költségekre, az ingatlanadóra, az esetleges felújítási és mindenféle járulékos költségre. Azt se feledjük, hogy ha tulajdonosok leszünk, akkor a későbbiekben is számíthatunk többletkiadásokra, például ha felújítani vagy javítani kell majd valamit.

Szükség lesz hitelre?

Ez pedig talán a második legfontosabb pont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ha nem tudjuk a teljes vételárat kifizetni – és márpedig ez a gyakoribb eset –, akkor hitelkonstrukcióban kell gondolkodunk. Ehhez fontos megértenünk a hitel pontos feltételeit, a kamatokat és a visszafizetési ütemtervet. Ebben az esetben pedig még fontosabb az előretekintés: a későbbiekben is tudjuk majd fizetni a most vállalt részleteket? Ha kell, vegyük igénybe egy független tanácsadó szakértelmét!

Hol szeretnénk lakni?

Az ingatlan elhelyezkedése kritikus kérdés. Ilyen téren általában a preferenciáinkból és a pénztárcánk vastagságából indulunk ki: ezek keresztmetszete adja ki az ideális települést vagy kerületet. Vannak, akik csak a főváros legnyüzsgőbb pontján tudják elképzelni az életet, akadnak, akik az eladó lakásokat Székesfehérváron és környékén böngészik, míg mások inkább a csendes, falusi létet preferálják, és még az sem érdekli őket, hogy ott nem annyira fejlett az infrastruktúra. Ha már megvan egy körülbelüli célpont, akkor érdemes rápillantani a környék átlagáraira, majd az alapján tovább formálni az elképzeléseket.

Milyen típusú otthonban élnénk?

Ezt elsősorban a preferenciáink alakítják: míg valaki nem tudja elképzelni az életét kert nélkül, addig mások teljesen a lakásokhoz vannak szokva. A pénzügyi lehetőségeinkhez mérten országszerte találhatunk magunknak ideális ingatlant, legyen az egy eladó lakás Székesfehérváron, vagy egy családi ház Bonyhádon.

Milyen állapotú ingatlant szeretnénk?

A felújítandó ingatlanokhoz általában olcsóbban lehet hozzájutni, de nem árt végezni egy gyors számítást. Lehet ugyanis, hogy a felújítás költségeivel együtt végül ugyanott tartunk, mintha egy jobb állapotú ingatlant vásároltunk volna – viszont sok időt és energiát pazaroltunk a munkálatokra. Persze ha mindenképp a tökéletes, személyre szabott otthont szeretnénk megalkotni magunknak, érdemes egy felújítandót vásárolni.

Rendben vannak az alapok?

Ha már megtaláltuk a nekünk tetsző és a büdzsébe is illeszkedő ingatlant, még mindig lehetnek buktatók. Gondolunk itt az épület szerkezeti integritására, az elektromos rendszerre, a vízhálózatra és társaikra. Amennyiben már komoly szándékkal érkezünk, érdemes megfontolni egy szakember felbérlését, aki alapos átnézi az ingatlant és kiszűri az esetleges problémákat.

Értékálló ingatlanba fektetünk?

Lehet, hogy most még nem szeretnénk a későbbi eladáson gondolkodni, de mindenképp célszerű megvizsgálni, hogy az ingatlan értékét tekintve milyen kilátásokkal rendelkezik. Nézzük meg, milyenek a területen az ingatlanpiaci trendek, milyen tendenciákat figyelhetünk meg! Ne feledjük: az ingatlan hosszú távú befektetés!

Milyen a környezet?

Lehet, hogy a kiválasztott ingatlan minden kívánalmunknak megfelel, és szeretjük az adott környéket, kerületet is – de mi a helyzet a közvetlen környezettel? Nem árt megtudakolni, hogy milyenek a szomszédok, hogy mennyire biztonságosak a környező utcák, illetve az infrastruktúrát is érdemes felfedezni az egyik ingatlannéző időpont előtt vagy után.

(PR-cikk)