8 millió euróval támogatják az új koronavírussal kapcsolatos hazai kutatásokat

2020. május 28. - 08:51 | Belföld

A Szlovák Kutatás- és Fejlesztéstámogató Ügynökség (APVV) új programot hirdet, melynek célja olyan kutatási projektek támogatása, amelyek hozzásegíthetnek a koronavírus-pandémia legyőzéséhez és a következmények enyhítéséhez.

8 millió euróval támogatják az új koronavírussal kapcsolatos hazai kutatásokat
Fotó: TASR

Az ügynökség 2020-ban és 2021-ben összesen nyolcmillió eurót fog szétosztani. A kormány szerdai ülésén jóváhagyta az APVV programját.

Az oktatási minisztérium által beterjesztett dokumentum szerint olyan kutatási projekteket fognak támogatni, melyek célja gyógyszerek, oltóanyagok, egészségügyi segédeszközök, lélegeztetőgépek, védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek, valamint adatgyűjtő és -feldolgozó eszközök kifejlesztése, illetve előállítása.

2020-ban és 2021-ben az APVV négy-négy millió euróval fogja támogatni a kutatási projekteket. Egy pályázó legfeljebb 400 000 euró összegű dotációt kaphat.

A projektek maximális időtartama 18 hónap lesz. Összesen mintegy 20 pályázat nyerhet támogatást, a tudomány minden területéről. „Nem tudjuk, jön-e, és ha igen, mikor jön az új típusú koronavírus második hulláma. Ezek a projektek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a jövőben már felkészültebbek legyünk” – jelentette ki Ľudovít Paulis, az oktatási minisztérium államtitkára.

„Az egész eljárást egyszerűsítettük, a kérvények így gyorsabban előkészíthetők. Úgy tervezzük, hogy a pályázó tudósok és kutatócsoportok egy hónapot kapnak majd a kérvények benyújtására, amelyek aztán újabb egy hónap alatt kerülnek elbírálásra. Összehasonlításképpen: normális esetben egy ilyen eljárás 6-12 hónapig tart” – tette hozzá Paulis.

A támogatások összegét az APVV költségvetéséből fogják téríteni.


(TASR)