80 ezer aláírást küld Kaliňáknak az MKP

2016. április 11. - 13:59 | Belföld

A belügyminisztériumnak foglalkoznia kell a helyi népszavazásokat érintő kezdeményezéssel.

A petíció koordinátora, Őry Péter hétfőn bejelentette, hogy a mai nappal véget ért az aláírásgyűjtő akciójuk, melynek célja azt elérni, hogy a helyi referendumok kötelező érvényűek legyenek a kormányra nézve.

A belügyminisztériumnak foglalkoznia kell a kezdeményezéssel, mivel az aláírások száma meghaladta a 10 ezret. Őry kifejtette, bízik abban, hogy ennek eredménye a népszavazásról szóló törvény módosítása lesz. "Abszurd, hogy egy helyi népszavazás eredményét, például a helység nevének megváltoztatását illetően csak úgy lesöpörjön az asztaláról" - jegyezte meg.

Ilyen népszavazás volt 2012-ben Pereden (Vágsellyei járás), amikor is a lakosok többsége megszavazta, hogy a település szlovák megnevezése is legyen Pered a jelenlegi Tešedíkovo helyett, a kormány viszont ezt figyelmen kívül hagyta.

Egy másik példa a sikeres helyi népszavazásra a tavalyi bősi, amikor a résztvevő lakosok 96%-a utasította el, hogy menekülttábor létesüljön a Bős melletti egyetemi komplexumban. A kormány ennek sem tett eleget.

Három héttel ezelőtt az MKP azt hangoztatta, hogy már több mint 80 ezer aláírásuk van. Őry azzal magyarázta a különbséget, hogy miután átvizsgálták az íveket, adminisztratív hibák miatt mintegy 400-at kiiktattak.

A párt a bősi népszavazás ignorálása után, tavaly októberben indította az aláírásgyűjtést. Azt akarják elérni, hogy minimálisan a település biztonságát, a környezetvédelmet vagy a helység nevének megváltoztatását érintő kérdésekben a helyi referendum eredménye legyen kötelező érvényű a kormányra nézve.

TASR/para