834 euró az átlagbér Nagyszombat megyében

2016. december 6. - 13:55 | Belföld

Továbbra is növekedő tendenciát mutat az országos átlagér, Pozsony megye után Nagyszombat megyében lehet a legjobban keresni.

834 euró az átlagbér Nagyszombat megyében
Fotó: Thinkstock - illusztráció

A Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján az alkalmazottak és a vállalkozók összesítet átlagos havi nominálbére Szlovákiában 889 euró - ez a 2015-ös adatokhoz képest 3,3 százalékos növekedést jelent.

A fogyasztói árak enyhe csökkenéséből és a nominálbér növekedéséből kifolyólag 4 százalékkal emelkedett a bérek reálértéke.

A legmagasabb átlagbéreket sorrendben az információtechnológiai és telekommunikációs szektor (1672 euró), a pénzügyi és biztosítási szektor (1563 euró), valamint az áram- és a gázszolgáltató szektor (1517 euró) nyújtja.

A statisztikai adatokból kikövetkeztethető, hogy

kilenc szektorban alacsonyabbak voltak az átlagbérek az összesített szlovákiai átlagbérnél. Ez főként a vendéglátóiparra (593 eurós átlagbér) és az építőiparra (655 eurós átlagbér) vonatkozik.

Éves összehasonlításban az átlagos havi nominálbér az adminisztratív szolgáltatásoknál (9,7%) és a mezőgazdaságban (7,3%) nőtt a leggyorsabb ütemben.

Nagyszombat megyében gyorsan emelkednek a bérek

Ami az éves összehasonlítást illeti, a bérek mindehol magasabbak, mint az előző év harmadik negyedévében. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a leggyorsabb ütemben Nagyszombat megyében nőtt az átlagbér - éves összehasonlításban 6,2 százalékkal. Az alkalmazottak Pozsony megyében kerestek a legjobban - átlagosan 1116 eurót -, a legkevesebbet pedig Eperjes megyében - 689 eurót. Pozsony megye után Nagyszombat megyében a legmagasabb a havi átlagbér, mégpedig 834 euró.

(para/sita)