Alena Zsuzsová kijelentette, soha semmilyen gyilkosságot nem rendelt meg

camera

1

Alena Zsuzsová kijelentette, soha semmilyen gyilkosságot nem rendelt meg

Fotó: TASR 

Megosztás

Soha semmilyen gyilkosságot nem rendeltem meg – jelentette ki záróbeszédében Alena Zsuzsová a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának és az ügyészgyilkosságok előkészítésének ügyében tartott tárgyaláson.

Emellett megkérdőjelezte Andruskó Zoltán rá nézve terhelő vallomásának hitelességét.

Alena Zsuzsová feltette a kérdést a bíróságnak, létezik-e bizonyíték arról, hogy Andruskó Zoltántól ő rendelte volna meg bárki megölését.

„Erről nincs semmilyen szöveges bizonyíték, nincs tanú, nincs kamerafelvétel”

– adta meg a választ saját kérdésére.

Azt is kijelentette, nem tartozott Andruskó Zoltánnak, ellenkezőleg, ő adott neki pénzt lakásfelújításra.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, amely ezt követően összevonta az ügyet az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyével. A tárgyalás 2022 áprilisában kezdődött.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalta a bíróság és bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén Marian K. rendelte meg, Šufliarský likvidálását pedig körülbelül egy évvel később.

TASR

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program