84 milliós tanácsadói szerződést írt alá a másik belügyi államtitkár

2020. július 30. - 08:58 | Belföld

Alighogy megoldódni látszik az egyik belügyi államtitkár, Lukáš Kyselica elhallgatott titkosszolgálatú múltjának ügye, mely miatt távozik a posztjából, kiderült, hogy a másik államtitkár, Ján Lazar egy meglehetősen különös, nagy értékű tanácsadói szerződést írt alá 84 millió euró értékben a belügyminisztériumnál - írja a Nový Čas.

84 milliós tanácsadói szerződést írt alá a másik belügyi államtitkár
Ján Lazar

A szerződésre Radovan Bránik biztonsági szakértő hívta fel a figyelmet. "Míg a miniszterelnök szavaival élve Kyselica hősi lemondásával vagyunk elfoglalva, egy alternatív univerzumban ugyanannál a belügyminisztériumnál a múlt héten megköttetett egy 84 millió eurós tanácsadói keretszerződés a könyvvizsgálat területén" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a megszabott 60-80 eurós órabérért is 75 évig dolgozhatnak napi nyolc órában.

A szerződést Ján Lazar belügyi államtitkár és egy bizonyos Renáta Kiselicová írta alá a Centire társaság tulajdonosaként.

Bránik később hozzátette, hogy a cég még az előző kormány idején nyerte meg a versenypályázatot ez ügyben, a szerződést ugyanakkor már a mostani kormány államtitkára írta alá.

A belügyminisztérium azzal védekezett a Nový Čas-nak elküldött reakciójában, hogy ha nem írják alá a keretszerződést, akkor legalább egy évig nem használhatták volna ki tanácsadói vagy könyvvizsgáló cégek szolgáltatásait. "Új közbeszerzést kellett volna kiírni, ami nemcsak a belügyminisztérium, de a többi minisztérium munkáját is megnehezítette volna, mivel ez a közbeszerzés nemcsak a belügyminisztériumról, de a teljes közigazgatásról szólt" - szögezték le.

Garantálják egyúttal, hogy a szerződés korrekt teljesítését felügyelik, a finanszírozása pedig európai uniós alapokból történik.

(Nový Čas)