85%-ban függünk az orosz földgáztól. Íme, az alternatívák!

2022. május 23. - 08:38 | Belföld

Az orosz kőolajtól és földáztól való megválás egy ideje rezonál az Európai Unióban az orosz-ukrán háború miatt. Előbbi esetében az orosz tankerekkel szállított kőolajról már jövőre le lehetne mondani, míg a vezetéken érkező kőolajat is sikerülhet 2-3 éven belül pótolni. A földgáz kérdése viszont nem ennyire egyszerű.

85%-ban függünk az orosz földgáztól. Íme, az alternatívák!
Archívum

A TASR TV vitaműsorában Richard Kvasňovský, a Szlovák Földgáz- és Gázolaj Szövetség elnöke azt mondta, Szlovákia az Egyesült Államoktól, a Perzsa-öböl államaitól vagy Norvégiától vásárolhatna földgázt, helyettesítendő az oroszokét.

Szlovákia 85%-ban függ az orosz gáztól, és az egyik alternatívája a helyettesítésének a cseppfolyósított földgáz, ún. LNG szállítása a Földközi- vagy a Balti-tengeri kikötőkbe, majd onnan gázvezetékekkel hozzánk. Az effajta szállításért küzd az EU számos tagállama, az LNG terminálok kapacitása viszont véges.

Kvasňovský viszont figyelmeztetett arra, hogy a világ legnagyobb LNG kitermelői közé az USA mellett Katar és Oroszország tartozik. Beszerezhető ugyanakkor Algériából, a Perzsa-öböl államaiból és Ausztráliából is. Figyelembe kell venni ugyanakkor a földrajzi távolságot is, mivel nem elhanyagolandóak a szállítási költségek. Az Egyesült Államok mellett így Európa számára inkább Afrika vagy a Perzsa-öbölbeli országok jöhetnek számításba.

Karol Galek gazdasági államtitkár emlékeztetett, hogy a közelmúltban két tankerral érkezett földgáz Szlovákiába a Szlovák Gázművek megrendelésére, és ilyen módon az éves szükséglet 10%-a biztosítható lenne, ami az államtitkár szerint nemrég még elképzelhetetlen volt.

Hozzátették viszont, hogy Szlovákia kicsi piacot jelent a beszállítók számára, ezért nem egyszerű biztosítani az ellátását. Nekünk évente mintegy 5 milliárd köbméternyi földgázra van szükségünk. Kvasňovský szerint itt lehet fontos az EU szerepe, ha a tagállamok nevében lépne fel és közösen venné meg a számukra szükséges földgázt.

A szlovák állami földgáztartalék jelenleg mintegy 105 napra elegendő, téli fogyasztás esetén viszont legfeljebb egy hónapig tartana ki. A kommersz tartalékok esetén 3,5 milliárd köbméteres a kapacitás, de azok csak 25%-ig telítettek. Szlovákia a védett fogyasztók számára 0,67 milliárd köbméteres tartalékkal bír.

(TASR)