85% körül lehet a brit mutáció elterjedtsége Pozsonyban

2021. február 4. - 14:10 | Régió

Beigazolódott, hogy Pozsonyban jelentős mértékben van jelen a koronavírus "brit mutációja".

85% körül lehet a brit mutáció elterjedtsége Pozsonyban
Fotó: TASR - illusztráció

A hétvégi tesztelést követően a pozsonyi önkormányzat úgy döntött, megvizsgálnak néhány "friss" fertőzöttet, hogy kiderüljön, mekkora teret nyert a fővárosban a koronavírus brit variánsa.

Az önkormányzat által üzemeltetett szűrőpontokon, a város öt különböző pontján 50 fertőzött személynek ajánlották fel, hogy PCR-teszttel is megvizsgálják.

A vizsgálatra végül 28 személy ment el. Ebből egy személy PCR-tesztje negatív lett, tehát esetében az antigén gyorsteszt fals pozitív eredményt mutatott. A maradék 27 személyből 23 esetében mutatták ki a brit vírusmutációt, a többi 4 személy a "hagyományos" koronavírussal volt megfertőződve.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált személyek 85%-át már nem a hagyományos, hanem a britnek nevezett, gyorsabban terjedő variáns fertőzte meg.

A pozsonyi önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenőrzött 28 minta nem számít soknak, azonban a vizsgált személyek a város több különböző pontjáról származtak, nem egy nap alatt szűrték ki őket, valamint más és más életkorúak és neműek voltak - tehát biztosan nem egy gócpontból származnak.

(TASR/parameter)