Az új kormány reményt adhat Kočnernek, hogy korábban szabaduljon

camera

1

Az új kormány reményt adhat Kočnernek, hogy korábban szabaduljon

TASR-felvétel 

Megosztás

A kormánykoalíció módosítani akarja a gazdasági bűncselekményekért kiszabott büntetések arányát, beleértve a váltóhamisítást is, amiért Marian Kočnert 19 éves szabadságvesztésre ítélték. Csupán a kormánytól függ, hogy javaslatával segít-e az egykori vállalkozónak kikerülni korábban a börtönből – írja a DenníkN.

A programnyilatkozat jóváhagyásával Robert Fico kormánya ígéretét adta arra is, hogy csökkenti a büntetések mértékét. Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter elmondása szerint elsősorban a gazdasági bűncselekményre összpontosítanak majd, aminek hallatán a nyilvánosságnak egyből a korrupció jut az eszébe.

Marian Kočnert 19 éves szabadságvesztésre ítélték váltóhamisításért, tehát gazdasági bűncselekmény elkövetéséért – a büntetés mértékének csökkentése így őt is érintené. A vállalkozót 2021 januárjában ítélték el jogerősen, de már 2018 júniusa óta vizsgálati fogságban volt. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg érvényben lévő törvények szerint leghamarabb 2033-ban, 72 évesen kérvényezhetné feltételes szabadlábra helyezését.

Amennyiben a váltóhamisításért járó büntetés mértékét enyhítenék, akkor sokkal korábban is szabadulhatna. A büntetés beállítása lehet a döntő, illetve az, hogy az új törvény lehetővé teszi-e az elítéltnek az ügy újratárgyalását, vagy a büntetés átértékelését a módosítás szerint.

Kočner öt éve van rács mögött, de ha a kormány jelentősen csökkentené a büntetést, illetve lehetővé tenné az eljárás újraindítását, akkor a vállalkozó szinte azonnal kérvényezhetné szabadlábra helyezését. Amennyiben a módosítás csupán enyhébb lenne, akkor lehetséges, hogy még öt évet börtönben kellene töltenie.

Viszont Kočner így sem reménykedhet túlságosan, ugyanis a Kuciak-gyilkosság, a Donovaly-ügy, valamint a bacsfai golfpálya ügyében is vádlottként szerepel.

A választások előtt Susko jelezte, hogy a koalíciót segíthetik a törvénymódosítással, amit még a volt igazságügyi miniszter, Viliam Karas készített elő. A javaslatot ugyan a parlament elé terjesztette, de a képviselőknek már nem volt idejük róla szavazni. A Smer amellett, hogy egyes pontok módosítását kérte, többségében egyetértett a törvényjavaslattal.

Karas a javaslatban egyes gazdasági bűncselekmények esetében javasolta a büntetés csökkentését, a korrupciót ugyanakkor nem említette benne. Karas egyúttal tagadta, hogy csökkentenék a büntetéseket. „Csupán máshogy kategorizálnánk őket. Az egyetlen, amit módosítanánk a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban, hogy a felső határt 15 évben határoznánk meg” – mondta az egykori miniszter.

Ez pedig pontosan a váltóhamisításra is vonatkozik. A jelenleg érvényben lévő törvény szerint, amely alapján Kočnert is elítélték, a 69 millió euró értékű váltóhamisításért 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztés fenyegette. Karas javaslata szerint a büntetés mértékét 7-től 15 évig terjedő intervallumban határoznák meg.

Susko egyelőre nem pontosította, hogy mit hagyna meg Karas javaslatából, azt ugyanakkor hozzátette, hogy sok jó dolgot lát benne.


(DenníkN)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program