Andrej Danko leárulózta Peter Pellegrinit, kiosztotta Robert Ficót és bejelentette indulását az elnökválasztáson

camera

1

Andrej Danko leárulózta Peter Pellegrinit, kiosztotta Robert Ficót és bejelentette indulását az elnökválasztáson

Fotó: TASR 

Megosztás

Indul a köztársaságielnök-választáson Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Danko már hivatalos jelölt, a parlament megerősítette, hogy összegyűjtötte a szükséges 15 ezer aláírást. Az indulását bejelentő sajtótájékoztatón „kiosztotta” koalíciós partnereit és az ellenzéket is. A legtöbbet Peter Pellegrinivel foglalkozott, koalíciós partnerét egyszerűen leárulózta. A jelöltek még kedden éjfélig jelenthetik be jelöltségüket, adhatják le a szükséges aláírásokat.

Magát tartja a legjobb politikusnak, ezért indul a köztársaságielnök-választáson Andrej Danko. A koalíciós SNS elnöke. A jelöltségét bejelentő sajtótájékoztatón nem kímélte sem az ellenzéki sem, a koalíciós politikustársait.Danko eleve bolondnak nevezte Matovičot, Sulíkot és Kollárt.

„Mondtam, hogy mindig jobb Fico és Bugár, mint a bolond Matovič, Sulík és Kollár” – indokolta a 2016-os kormányalakítást Danko.

„Nem értem Robert Ficót”

De nem kímélte koalíciós partnereit sem.

„Azért döntöttem az indulás mellett, mert nem értem Robert Fico lépéseit: felszólítom Robert Ficót, hogy emelje magasra koalíciónk zászlaját, és harcoljon a legfontosabb pozícióért az államban, a köztársasági elnöki posztért” – mondta Danko.

Szerinte olyan embert kell megválasztani köztársaségi elnöknek, aki nem lesz áruló. Szerinte peter Pellegrini nem a megfelelő jelölt a koalíció számra. „Tartok tőle, hogy újra elárul bennünket” – mondta Pellegriniről Danko. Szerinte a Hlas elnöke és köztársaságielnök-jelöltje 2020-ban közelebb állt Boris Kollárhoz és a Sme rodináhooz, mint a Smerhez és az SNS-hez. „Nemegyszer akartam vele beszélni, de a telefont sem vette fel” – mondta koalíciós partnerőről Danko. Szerinte tavaly Pellegrini csak azért választotta ezt a koalíciót, mert nem volt más választása.

„Tartok tőle, hogyha köztársasági elnökként újra megerősödik, akkor elárulja a koalíciónkat” – mondta Pellegriniről az SNS elnöke.

Szerinte az SNS sohasem veri szét a koalíciót. „Mi sosem verjük szét a koalíciót, mert az SNS-nek nincs hová mennie” – jelentette ki Danko. Az SNS elnöke nyilvánosan „leárulózta” Peter Pellegrinit.

„Megmondom egyenesen, Robert Ficónak is: Robert nem értem, hogy miért követed el újra ugyanazt a politikai hibát. Aki egyszer elárult, elárul másodszor is” – mondta Danko.

A kampányának is az lesz a mottója: Andrej Danko, az elnök, aki nem lesz áruló.

Az ellenzék legerősebb jelöltjének, Ivan Korčoknak csak egy mondatot szentelt, amerikai ügynöknek nevezte. Meg akarja szólítani a Smer választóit is, mert szerinte ő sohasem árulta el sem Ficót, sem pedig a Smert. Kijelentette, hogy Pellegrini nem lenne jó elnök. A legfontosabb témáinak meglepő módon a koalíció egyben tartását tartja, meg akarja büntetni Matovičot és Sulíkot, akik szerinte milliárdokat loptak.

„Nem szabad megengednünk, hogy Šimečka kormányozzon, hogy Pellegrini átfusson a másik oldalra” – tért vissza többször is Pellegrini lehetséges „árulására”.

Az utolsó percig küzdeni akar, vagyis nem mond le senki javára.

A köztársaságielnök-jelölteknek legkésőbb holnap (kedd) éjfélig van idejük, hogy leadják a jelöltségükhöz szükséges aláírásokat.

– lpj –

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program