Két kézzel intett be az Alkotmánybíróság Ficóéknak, Kassán villámgyorsan döntöttek a "maffiacsomagról"

camera

1

Két kézzel intett be az Alkotmánybíróság Ficóéknak, Kassán villámgyorsan döntöttek a "maffiacsomagról"

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

Felfüggesztette az Alkotmánybíróság a kormány Btk.-módosításának egy részét – közölte a Markíza TV.

A Denník N információi szerint ez a büntetés mérséklésére és az elévülési idő lerövidítésére, valamint a bűnbánókkal kötött vádmegállapodások újbóli megnyitására vonatkozik – az alkotmánybírák pedig nem függesztették fel a Speciális Ügyészség megszüntetését. A speciális ügyészségnek március 20-án kellene megszűnnie.

Az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy március 15-től nem csökkennek a gazdasági bűncselekmények büntetési tételei, és nem változik az elévülés sem. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az alkotmánybírák a módosítást vagy annak részeit alkotmányellenesnek nyilvánítanák, erről továbbra is tárgyalnak.

Ez az alkotmánybírák alapvető döntése egy olyan témában, amely a Smer, a Hlas és az SNS kormánykezdő koalíciója szempontjából döntő jelentőségű.

Az ellenzék azt mondja , hogy a kormány elsősorban meg akarta védeni saját embereit a börtöntől. A koalíció az elmúlt hónapokban ellenzéki akadályokkal szembesült, és késlelteti a törvénymódosítás közzétételét – nyilvánvalóan azért, hogy korlátozza az Alkotmánybíróság döntési lehetőségeit.

A Speciális Ügyészség megszüntetését senki sem állíthatja meg. Március 20-tól aktái átkerülnek a megyei ügyészségekhez, és Maroš Žilinka főügyész dönti el, hova kerüljenek a hivatal ügyészei. Megígérte, hogy a folyamatban lévő iratokat az ügyészekre bízza, és a bíróságokon le tudják majd zárni azokat. A módosítás azonban nem garantál ilyen eljárást.

Denník N /para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program