Nem valószínű, hogy tigrisszúnyogok terjesztik a dengue-lázat Szlovákiában

camera

1

Nem valószínű, hogy tigrisszúnyogok terjesztik a dengue-lázat Szlovákiában

-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons) 

Megosztás

Nem valószínű, hogy a tigrisszúnyogok jelenleg olyan betegségeket terjesztenének a szlovákiai lakosság körében, mint a Zika, a dengue-láz vagy a nyugat-nílusi láz.

Ezt a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) járványügyi és felkészültségi osztálya közölte. Rámutattak, hogy valószínűleg nem mindegyik szúnyog fertőzött és nem mindegyik veszélyes az egészségre.

A szúnyog akkor fertőződik meg, ha egy fertőzött ember vagy állat vérével táplálkozik. Csak így terjesztheti a fertőzött szúnyog a betegséget. Igaz, minél többen fertőződnek meg, annál valószínűbb, hogy a betegség tovább fog terjedni a szúnyogokon keresztül Szlovákiában vagy a környező országokban.

A tigrisszúnyog akkor kezd komolyabb közegészségügyi kockázatot jelenteni Szlovákiában, amikor megnő az olyan vírusokkal fertőzöttek száma, mint a nyugat-nílusi vírus, a dengue-láz, a chikungunya, a Zika vagy a sárgaláz kórokozója.

"A szúnyog így a fertőzés egyik fontos vektorává válik, és továbbra is tovább fogja terjeszteni a betegséget. És itt van fontos szerepe a megelőzésnek"

– tették hozzá a szakértők.

Szerintük a megelőzés alapja az, hogy környezetünkben ne teremtsünk meg a szúnyogok kikelésének feltételeit, és megakadályozzuk, hogy megcsípjenek.

„A szúnyogok legnagyobb aktivitása idején javasolt a hatékony rovarriasztó szerek használata a szabadban, különösen a megfelelő ruházat viselése a természetben való tartózkodás során”

– tették hozzá.

Szerintük a szúnyogok zárt helyiségbe való bejutását is célszerű megakadályozni,legfőképpen szúnyoghálóval. A magas szúnyogaktivitású területeken javasolták az ún. szúnyogcsapdák vagy különféle világító eszközök használatát, amelyek elriasztják a vérszívókat.

A Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja megerősítette a veszélyes ázsiai tigrisszúnyog előfordulását Szlovákiában. Tavalyi lakossági adatgyűjtés alapján fedezték fel, konkrétan Pozsony térségében. A tudósok feltételezik, hogy a szúnyog itt telepedett le, mivel Pozsony Ružinov városrészében több lelet is volt.

TASR/para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program