90 milliárd dollár segíteni tudna a legkiszolgáltatottabb 700 millió emberen

2020. április 28. - 13:35 | Külföld

Kilencvenmilliárd dollár segíteni tudna a koronavírus-járványnak leginkább kiszolgáltatott 700 millió emberen a világon, ami csupán egy százaléka annak a pénzösszegnek, 8000 milliárd dollárnak, amelyet a 20 leggazdagabb ország szán összességében gazdaságélénkítésre a járvány miatti termelés- és szolgáltatásleállás miatt - jelentette ki az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese helyi idő szerint hétfő esti sajtótájékoztatóján, amelyet videón közvetítettek a világszervezet New York-i székházából.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a járvány tetőzése még messze nem érte el a világ legszegényebb részeit, az csak három-hat hónap múlva várható - mondta Mark Lowcock.

Az emberiség legkiszolgáltatottabb 10 százaléka - mintegy 700 millió szegény - a világ 30-40 országában koncentrálódik. Ezek az országok már most is kapnak segítséget, de erre még nagyobb szükség lesz, ha a járvány korlátozó intézkedésekre és gazdasági leállásra kényszeríti őket, ami súlyos jövedelemkiesést okoz nekik is. Ettől a jövedelemkieséstől valószínűleg 60 milliárd dollárral meg lehetne védeni őket - jelentette ki Lowcock. További mintegy 30 milliárd dollárból pedig meg lehetne óvni őket az éhínségtől és biztosítani a járvány elleni védekezést - tette hozzá.

Ennek a 90 milliárdnak a kétharmadát tudnák biztosítani az olyan nemzetközi pénzintézetek, mint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, ha egy kicsivel több rendszeres hozzájárulást kapnának a tagországoktól. Ehhez persze meg kellene változtatniuk a segélyezési feltételeiket. Például csökkenteniük kellene a kamatlábakat, és le kellene írniuk bizonyos adósságokat. A maradék egyharmadot pedig a tagországok egyszeri extra hozzájárulásából lehetne fedezni. Egy egyszeri 20 százalékos extra hozzájárulás elég volna ahhoz, hogy utána 10 évig ne kelljen küszködni a problémával. Kilencvenmilliárd dollár sok pénz, de nem megfizethetetlen - vélte a főtitkárhelyettes.

"Az ENSZ nem fogja kifejezetten kérni ezt a pénzt, viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy felfogható az a pénzmennyiség, amelyből megkímélhető sok ember a szenvedéstől, és megmenthető sok élet"

- mondta Lowcock.

António Guterres ENSZ-főtitkár március 25-én azzal a kéréssel fordult a tagországokhoz, hogy adjanak össze kétmilliárd dollárt a járvány elleni védekezésre a fegyveres konfliktusok sújtotta közel-keleti, ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok számára. Lowcock most azt mondta: biztató, hogy ebből a kétmilliárdból már több mint egymilliárd összejött egy hónap alatt, legutóbb - hétfőn este - Németország ajánlott fel 300 milliót.

A főtitkárhelyettes hangsúlyozta, hogy sok ismeretlen van még a Covid-19 betegséggel kapcsolatban, például, hogy hogyan terjed meleg, párás éghajlatú országokban, hogyan hat olyan más betegségekre, mint a malária vagy az AIDS, hogy viselkedik alultápláltság vagy egyenesen éhínség esetén az olyan országokban, amelyekben a lakosság szegényebb, de az átlagéletkor alapján fiatalabb.

"Az érdekes az, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a szegényebb országokban a járvány terjedése nem annyira meredeken exponenciális, mint például Észak-Amerikában vagy Európában. Viszont a járványügyi korlátozások súlyosabban hatnak ezek lakosságára, mert az embereknek sokkal kevesebb tartalékuk van"

- mondta Mark Lowcock.

(MTI)