90 millió euró az óvónők fizetésére

2020. április 28. - 14:51 | Belföld

90 millió eurós "mentőcsomagot" különített el EU-s forrásokból az óvodák megsegítésére az iskolaügyi minisztérium.

90 millió euró az óvónők fizetésére
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A 90 millió eurós összeget a több mint 21 ezer szlovákiai óvónő bérére költik. A pénzből három hónapig - április, május, június - lehet fedezni az óvónők bérének 80 százalékát. Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling bízik abban, hogy az intézkedésnek köszönhetően az önkormányzatoknak nem kell elbocsátásokhoz folyamodniuk az általuk fenntartott óvodákban.

"Mivel a gazdaság jelenleg meggyengült, egyes fenntartók csökkentették a pedagógusok bérét. Amennyiben a rossz gazdasági helyzet huzamosabb ideig áll fenn, az akár elbocsátásokhoz is vezethet" - indokolta Gröhling, miért döntöttek a "mentőcsomag" mellett.

"Nem akarjuk megengedni, hogy bármilyen óvoda bezárásra kényszerüljön. Azt akarjuk, hogy abban a pillanatban, amikor ez lehetségessé válik, az óvodák készen álljanak a nyitásra - természetesen korlátozott keretek között és szigorú rendelkezések mentén -, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni"

- nyilatkozta az oktatásügyi miniszter.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy az önkormányzatok más intézményeket - iskolai klubok, napközik, nyelviskolák, művészeti alapiskolák - is támogatni tudnak majd a rendelkezésre álló költségkeretből.

A támogatásokat a szociális-, család- és munkaügyi minisztériumtól lehet majd igényelni. A tárca az elkövetkező napokban teszi közzé azt, hogy az óvodák fenntartói milyen módon kérvényezhetik majd a támogatást.

(TASR)