9000-en küzdenek Szlovákiában prosztatarákkal, és évente 600-an halnak bele

2019. szeptember 23. - 08:13 | Belföld

A Szlovák Urológiai Társaság a ma kezdődő európai urológiai hét alkalmából hívta fel a figyelmet a statisztikákra.

9000-en küzdenek Szlovákiában prosztatarákkal, és évente 600-an halnak bele
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Az adatok szerint Szlovákiában mintegy 9000-en küzdenek prosztatarákkal, a páciensek száma évente kb. 2000-rel gyarapszik, és hozzávetőlegesen 600-an halnak bele.

Szakemberek szerint a férfiak ignorálják a betegség tüneteit, és nem járnak szűrővizsgálatra. "A onkológiai megbetegedések előfordulása Európa-szerte emelkedik, mi viszont amiatt vagyunk rosszabb helyzetben, mert a páciensek magas százalékánál a betegséget már csak előrehaladottabb stádiumában észleljük, amikor már nem túl jók a prognózisok. Emögött az áll, hogy a férfiak nem szívesen beszélnek a problémáikról és ezért nem járnak a preventív vizsgálatokra" - árulta el az urológiai társaság tudományos titkára, Boris Kollárik.

Az Európai Urológiai Szövetség felmérése szerint csak minden negyedik válaszadó tudja egyértelműen meghatározni, hogy egyáltalán hol található a prosztata. Rámutattak arra is, hogy a helyes választ több nő tudja, mint férfi. A válaszadók 54%-a ráadásul úgy hitte, hogy prosztatája a nőknek is van.

A szakemberek szerint ugyanilyen hiányosak az ismeretek a hererák tekintetében is. A megkérdezett férfiak kétharmada nem hisz a tüneteknek.

A megkérdezettek 40%-a nem tudja, mivel foglalkozik egy urológus, 10%-uk nem is hallott róla.

A Szlovák Urológiai Társaság elnöke, Ivan Minčík szerint nem kívánják tehetetlenül szemlélni, hogy a szlovákiaiak tudatlanságukkal hogyan ártanak az egészségüknek, hanem az ősz folyamán szeretnék folytatni Movember megnevezésű felvilágosító kampányukat.

(TASR)

Címkék: prosztatarák