92 ezer euróból megtudjuk, hogyan közlekedhetnénk a Dunabusszal Pozsonyba

Biztosítva van a rendszeres, Pozsonyba tartó dunai vízi személyszállítást biztosító Dunabusz projekt előkészítéséhez szükséges pénz. A közlekedési és építésügyi minisztérium ma írta alá azt a 92 200 euró vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést, amely lehetővé teszi a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. A pénz forrása az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (OPI), a tanulmány pedig elengedhetetlen feltétele a projekt megvalósításának.

92 ezer euróból megtudjuk, hogyan közlekedhetnénk a Dunabusszal Pozsonyba

Pozsony úthálózatainak zsúfoltsága és a forgalmi dugók hosszú idő óta akut problémát jelentenek a régió lakosainak. A rendszeres személyszállítás alternatív, Dunán történő megoldásáról, mely a környékbeli települések lakosainak Pozsonyba jutását segítené, már hosszú idő óta beszélnek a régióban.

„Pozsonynak egyedülálló lehetősége van a vízi utakat  a fővárosba munkába vagy más céllal érkező lakosok személyszállítására kihasználni. Még dolgoznunk kell a projekten, de tekintettel annak ökologikus mivoltára és a kritikus forgalmi helyzetre, teljes támogatásomat élvezi” – jelentette ki a Dunabusz projekt kapcsán Érsek Árpád közlekedési miniszter. A fő cél a telített utak és a déli irányból érkező vonatok felszabadítása.

A Dunabusz projekt előkészítője a Pro-Danubia társulás. A társulás a három meglévő dunai kikötőhöz (Somorja, Gútor, Dunacsún) hat  újat tervez (Csölösztő, Vajka, Eurovea, Aucafe, River park, Dévény). Ezek hét – megközelítőleg 100 férőhelyes – katamarán típusú hajót tudnának kiszolgálni. A hajók a Vajka–Pozsony–Dévény szakaszon közlekednének, miközben az utazás Gútorról Pozsony központjába körülbelül 25 percet venne igénybe. A projekt előrehaladásának tekintetében létfontosságú tanulmánynak 2019 februárjában kellene készen lennie.   

(km/para)