920 eurós minimálbért szeretne? Egy időgép kell hozzá és irány a szomszédos Lengyelország!

2019. szeptember 10. - 20:57 | Külföld

A jövő évi minimálbérnek a tavaly nyáron javasoltnál is magasabb emelését kezdeményezte keddi ülésén a lengyel kormány, a lépés a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) legutóbbi választási kongresszusán szerepelt egyik fő programpontként.

920 eurós minimálbért szeretne? Egy időgép kell hozzá és irány a szomszédos Lengyelország!
Illusztráció (wikipédia)

Mateusz Morawiecki miniszterelnök vidéki sajtótájékoztatóján kijelentette: a béremelés hozzájárul a termelékenység növeléséhez, valamint a munkaerőhiány csökkentéséhez.

A jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (mintegy 600 euró) lesz a minimálbér, a korábban tervezett 2450 zloty helyett. Jelenleg a minimálbér 2250 zloty, azaz 520 eurónyi, éppen annyi, mint a szlovákiai. A nyári érdekegyeztető konzultációk során a szakszervezetek a legalább 2520, a munkaadók 2387 zlotys szint mellett érveltek.

A lengyel vállalkozás- és technológiaügyi miniszter, Jadwiga Emilewicz szerint az emelés "nehéz helyzetbe" hozhatja a kis- és középvállalkozókat, de a kormány intézkedéseket tervez az ebből fakadó terheik csökkentésére.

A PiS szombati kongresszusán meghirdetett választási programjában az szerepel, hogy 2020 végéig 3 ezer zlotyra (690 euró), 2023 végére pedig 4 ezer zlotyra (920 euró) emelik a minimálbért. A kormánypárt ezen túl a 13. nyugdíj megduplázását és a minimálnyugdíj 1200 zlotyra (280 euró) emelését, valamint adókedvezményeket, köztük a 26 év alattiak személyi jövedeleadó-mentességét is megígérte.

Az intézkedések fedezeteként a gazdaság további növekedésből, a megnőtt fogyasztással járó bevételekből, az adórendszer - elsősorban az áfa-beszedés - tökéletesítéséből bejövő többletbevételeket jelölték meg, hangsúlyozva, hogy a rendszerváltás óta először kiegyensúlyozott költségvetést terveznek.

MTI