933 esethez riasztották a mentőket szilveszterkor, két gyerek kezében petárda robbant

2018. január 1. - 20:59 | Belföld

Szlovákia-szerte 933 alkalommal riasztották a mentőket szilveszter éjszakáján, újév hajnalán.

933 esethez riasztották a mentőket szilveszterkor, két gyerek kezében petárda robbant
Illusztráció

A legtöbbször, összesen 167 alkalommal az Eperjesi kerületben, míg a legkevesebbszer, 85-ször Nagyszombat megyében. A leggyakoribb egészségügyi problémákat légzési nehézségek, magas vérnyomás és esések okozták. A legtöbb ittas fiatalt és gyereket Pozsony megyében kellett ellátni - tudta meg a Nový čas Alena Krčovától, a mentőszolgálat operációs központjának szóvivőjétől.

Krčová kifejtette, összesen 50 olyan esetük volt, melynél valaki tűzijátékkal vagy valamilyen pirotechnikai eszközzel való avatatlan bánásmód miatt sérült meg. A legtöbb ilyen eset, hat, a Zsolnai kerületben történt, míg a legkevesebb, kettő a Pozsonyiban.

A pácienseket ilyen esetekben többnyire felsővégtag-sérüléssel, néhol súlyos szemsérüléssel látták el, de voltak olyanok, akiknek a hallása sérült vagy égési sérülést szenvedtek. Akadt köztük nyolc gyerek is, akik közül kettőnek a petárda súlyos sérüléseket okozott az ujjaiban. "Mindkettőnek a kezében robbant fel a petárda" - jegyezte meg.

45 olyan személyt kellett ellátniuk a mentőknek, akik az alkohol miatt szorultak orvosi segítségre. Volt köztük 17 gyerek, akik közül a legfiatalabb mindössze 13 éves volt.

A legtöbb részeg gyerekhez Pozsony megyében kellett mentőt hívni, összesen hathoz, míg Nagyszombat és Besztercebánya megyében egy ilyen esetnél sem volt szükség mentőkre.

(Nový čas)