99 százalék, hogy a parlament legerősebb ellenzéki pártja bekrachol

Natália Blahová, Jozef Rajtár, Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka és Pavol Kubiš 99%-ra nem szerepel majd az SaS választási listáján - ezt Blahová, az SaS alelnöke jelentette be a párt hétfő esti országos tanácsa után.

99 százalék, hogy a parlament legerősebb ellenzéki pártja bekrachol
Fotó: tasr

Ľubomír Galko és Jozef Rajtár, a párt parlamenti képviselői viszont ezzel kapcsolatban azt mondták, az utolsó szót a párt rendkívüli kongresszusán mondják ki a küldöttek, és még korai végső következtetéseket levonni. Richard Sulík pártelnök hétfőn megismételte, hogy ha Galko és Rajtár rajta lesz a listán, akkor ő nem indul. A hétfői fejleményeket Sulík nem kommentálta, a képviselőlistára vonatkozó javaslatát jövő hétfőn, szeptember 30-án terjeszti elő.

„A Sulík által javasolt listán nem fogunk szerepelni, aztán majd a jelöltállító kongresszuson döntenek a küldöttek, hogy mit szavaznak meg” - mondta Rajtár. Ő és Galko is indulni akar a választáson, egy listán Richard Sulíkkal. „Patthelyzet is kialakulhat, és a tagság megpróbálhat keresni valamilyen mechanizmust, hogy kikényszerítse a megegyezést” - vázolta Rajtár a lehetséges megoldást.

A párt országos kongresszusa október 5-én ül össze. Blahová szerint semmilyen komoly érv nem hangzott el, ami miatt Galko és Rajtár nem szerepelhetne a listán, sem Sulík, sem a másik két érintett nem beszél erről. Sulík csak annyit ismételt meg, hogy ez a párt belügye.

„Ha nem lesznek rajta a pártlistán azok az emberek, akik a legelkötelezettebb harcot folytatták a maffia és a korrupció ellen, akkor én sem leszek rajta” - jelentette ki Jana Kiššová, az SaS parlamenti képviselője. Valamennyi megkérdezett párttag úgy nyilatkozott, hogy kilépésekről egyelőre nincs szó.

Hogy nem minden kóser a párt körül, azt már korábban is lehetett sejteni, hiszen már a hónap elején fellázadtak a tömörülés alelnökei. Később az is kiderült, hogy az SaS-ben vannak, akik rossz vért szülnek. Történik mindez akkor, amikor Richard Sulíkot szeptember elején a SaS elnökévé választották meg a párt rendkívüli kongresszusán.

TASR