Abbamaradtak a szigorú járványügyi korlátozások elleni tiltakozások Kínában

2022. november 29. - 20:56 | Külföld

Nagy rendőri jelenlét mellett, fagypont alatti hőmérsékleten abbamaradtak a szigorú járványügyi szabályok elleni tiltakozások; Pekingben, Sanghajban, Nancsingban és a többi nagyvárosban is csend volt kedden.

Abbamaradtak a szigorú járványügyi korlátozások elleni tiltakozások Kínában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Kína rendkívül szigorú vírusellenes korlátozásai ellen a hétvégén több városban is tüntettek, az elmúlt évtizedek legnagyobb tiltakozása robbant ki a Kommunista Párt uralma ellen. A hatóságok néhány szabályon könnyítettek, hogy a közvélemény haragját enyhítsék, de arra semmi sem utal, hogy a kormány szakítana a zéró-Covid politikával.

Nem tudni, hány embert tartóztattak le azóta, hogy pénteken elkezdődtek a tüntetések. Ezeket az északnyugat-kínai Ürümcsi városában kitört tűzvész váltotta ki, amelyben legalább tízen meghaltak. Nagy felháborodást váltott ki, hogy a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Anélkül, hogy a tüntetéseket említették volna, néhány város hétfőn enyhített a korlátozásokon: Pekingben ezután nem állítanak ki- és bejutást gátló kapukat a lakótelepekhez, amelyekben fertőzötteket találtak.

Kuangcsou ipari és kereskedelmi központban, a legújabb kínai fertőzési hullám gócpontjában bejelentették, hogy egyes lakosoknak nem kell többé tesztelésen részt venniük.

Ürümcsi és Csincsiang tartomány egy másik városa közölte, hogy az alacsony fertőzési kockázatúnak ítélt területeken a héten újranyithatnak a piacok és más üzletek, elindulhat a buszközlekedés.

A kelet-kínai Sencsenben viszont szemtanúk azt mondták az AFP francia hírügynökségnek, hogy nagyon erős rendőri jelentétet észleltek a városközpontban, miután olyan híresztelések terjedtek el, hogy az emberek a közösségi médiában tüntetni hívják egymást. Huacsiangbej városrészbe mintegy 150 rendőrt és több tucatnyi kisteherautót vonultattak fel.

Szemtanúk elmondása és a közösségi portálokon közzétett videók szerint a hétvégén tüntetések robbantak ki Kína-szerte, a BBC egyik tudósítóját a sanghaji rendőrök megverték, és több órán át őrizetben tartották, magyarázatuk szerint azért, hogy ne kapja el a vírust. Ugyancsak őrizetbe vették a svájci RTS és az amerikai AP egy-egy tudósítóját, majd később szabadon engedték őket.

London bekérette a külügyminisztériumba az Egyesült Királyságba akkreditált kínai nagykövetet, Cseng Cü-kuangot a BBC-tudósító vasárnapi előállítása miatt - közölte James Cleverly brit külügyminiszter.

Pekingben az egészségügy-minisztérium feladatát ellátó Nemzeti Egészségügyi Bizottság a 80 év felettiek beoltásának felgyorsításáról, valamint a 60-79 éves korosztály oltásának a folytatásáról döntött.

A bizottság munkatársai sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a 80 év felettieknek csak a 65,8 százaléka kapott eddig védőoltást, miközben Kínában továbbra sem engedélyezték a leghatásosabbnak tartott, RNS-hordozóra alapuló vakcinákat.

Kínában a kormány az átoltottság - elsősorban az idősek körére jellemző - alacsony arányára hivatkozik, hogy indokolja szigorú járványügyi politikáját, benne a sorozatos karantént, a külföldről érkezők számára minden esetben kötelező izolációt és a lakosság szinte napi tesztelését a "zéro Covid" politika jegyében.

(MTI)