Abortusz előtt a nőknek kötelező lesz meghallgatniuk a magzatuk szívhangját Magyarországon

2022. szeptember 14. - 12:57 | Külföld

2022. szeptember 15-től Magyarországon az abortusz előtt álló nőknek kötelező lesz meghallgatni a magzatuk szívhangját. Az erről szóló belügyminiszteri rendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben – írja a 24.hu.

Abortusz előtt a nőknek kötelező lesz meghallgatniuk a magzatuk szívhangját Magyarországon
Fotó: TASR - illusztráció

Kedden reggel megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbit írja át. Pintér Sándor az immár 20 éves rendelet mellékletén módosított, megváltoztatta a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot.

A módosítás lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én már hatályba is lép. A jogi szöveg „a magzati életfunkciók működésére utaló tényező” magyarul és az orvosi gyakorlat szerint a magzat szívhangja lehet. A rendelet tehát a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését, amit régóta követel Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője, aki szerint ez nem szigorítás, csak tájékoztatás.


(24.hu)