Abortusz helyett a gyermekek egyházi gondozásba adását szorgalmazza az ortodox egyházfő

2021. május 14. - 12:36 | Külföld

Az orosz ortodox egyházfő arra szólította fel a nőket, hogy abortusz helyett adják egyházi gondozásba a gyerekeiket, amennyiben nem tudják önállóan felnevelni őket. 

Abortusz helyett a gyermekek egyházi gondozásba adását szorgalmazza az ortodox egyházfő
Fotó: TASZSZ

Az orosz pátriárka az egyházi gyűlés résztvevőihez intézett videoüzenetében beszélt erről. A beszédét közzétették a Youtube videomegosztó portálon.

"Ha egy nő meg akarja tartani a gyermekét, az egyháznál feltétlenül segítenek neki. (...) Ha nem tudja felnevelni a gyerekét, de megszülte vagy kész megszülni, ne ölje meg, szülje meg, és adja oda nekünk, az egyháznak"

- hangoztatta az egyházfő.

Kirill szerint az egyház sosem fogja akadályozni az anyákat abban, hogy látogassák az egyházi gondozásba adott gyereküket. A pátriárka szerint éppen ellenkezőleg: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megszilárduljon a családjuk, amely - ha nem is teljes, de - értéket képvisel Isten és a haza előtt.

A BBC orosz hírszolgálata azonban a pátriárka beszédével kapcsolatosan megszólaltatott jogászokat, akik azt mondták, hogy a hatályos törvények szerint a gyermekéről lemondó anya nem adhatja egyházi gondozásba a gyermekét. A valamilyen oknál fogva szülők nélkül maradt gyerekek állami gyermekotthonokba kerülnek, ráadásul csakis abban az esetben, ha nincsenek olyan rokonaik, akik hajlandóak örökbe fogadni vagy gondozásba venni őket. Egyházi fenntartású nevelőotthonok sincsenek Oroszországban, ezért a pátriárka által javasolt eljáráshoz törvényi keretet kéne biztosítani.

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz ortodox egyház jelenleg több mint 4500 szociális intézményt működtet, köztük több mint 350 irgalmas nővéri szolgálatot, illetve 77, várandós és gyermekeiket nevelő anyáknak fenntartott menhelyet, illetve több száz olyan intézetet tart fenn, ahol idősöket, rokkantakat, drogfüggőket és hajléktalanok gondoznak az egyházi szolgálatban álló nővérek.

MTI