ABSZURD: Maďarič a kisebbségeket védve ugrott neki Kotleba csaholó vérebének!

A kisebbségeket sújtó, és egykor pénzbüntetést is kilátásba helyező államnyelvtörvény atyja, Marek Maďarič (Smer) csütörtökön a parlamentben védte a kisebbségeket a Marián Kotleba vezette ĽSNS képviselőjével, Milan Mazurekkel szemben. Mindezt a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló parlamenti vita keretén belül.

ABSZURD: Maďarič a kisebbségeket védve ugrott neki Kotleba csaholó vérebének!
Marek Maďarič (Fotó: TASR)

Mazurek azt nehezményezte, hogy  azzal kellene foglalkozni, hogy a szlovákiai fiatalok ne meneküljenek külföldre. "Ezek a problémák, de mi inkább milliókat ölünk a kisebbségi kultúrába. Oké, csináljuk, de előbb oldjuk meg minden érintett szlovák problémáját. Vagyis majd akkor, ha nekünk már jó lesz" - hangoztatta a menekültek ellen is rendeszersen kirohanó szélsőséges politikus.

Maďarič erre azt mondta, hogy Mazurek és az ĽSNS Szlovákia ellenségei, akik nagyon mélyre húzzák az országot.

"Az ilyen viselkedés történelmi szempontból a szélsőséges és fasiszta gondolkodású politikusok jellemzője. Ők voltak azok, akik elsőként a kultúrát ásták alá, könyveket égettek. Mivel érezték, hogy a kultúra mint olyan teljes mértékben ellentétes a politikájukkal. Minél több lesz a kultúra, annál kevesebb az olyan párt, mint az ĽSNS" - húzta alá a kulturális miniszter.

Ehhez hozzátette, hogy csak az olyan Szlovákia lehet sikeres, amely együttműködő és amely a kultúrára nem mint luxusra, hanem mint befektetésre tekint.

"A nemzeti kisebbségi kultúra gazdagít. A kultúrával szembeni támadásuk gyűlöletbe, hanyatlásba, kulturálatlanságba ránt bennünket. Ebben az 'apróságban' mutatkozik meg, hogy önök mennyire romlottak. Hogy miként tudják túszként kezelni a szlovákokat, és szembeállítani őket a kisebbségekkel"

- jelentette ki, vicc nélkül.

"Számítottunk Mazurek támadására, hiszen a Facebookon már pár napja megnyilatkozott ez az ember. A parlamentben Kotlebáék közül többen is minősíthetetlen hozzászólásokkal próbáltak kitűnni. Látszott, hogy még csak el sem olvasták a törvényt. Szörnyű, hogy parlamenti székeken ülnek ma fasiszták Szlovákiában. Ez nincs rendben. Nagyon örülök viszont, hogy Marek Maďarič azt nyilatkozta, hogy a kisebbségek gazdagítják a szlovákiai kultúrát és fontos, hogy kellő támogatást kapjanak. Ebben teljesen egyetértek a miniszterrel" - reagált a történtekre Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár.

(TASR)