Adatokat szolgáltat a Kuciak-gyilkosságról a nemzetközi újságírószervezet

2019. november 22. - 21:33 | Belföld

57 terabyte-nyi, a Kuciak-gyilkosság kivizsgálásával kapcsolatos adatot bocsát a kiválasztott szerkesztőségek rendelkezésére a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírókat tömörítő szervezet (OCCRP).

Adatokat szolgáltat a Kuciak-gyilkosságról a nemzetközi újságírószervezet
TASR

Az újságíró meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás során a rendőrség 57 terabyte adatot gyűjtött össze, amit az OCCRP megkapott.

A szervezet közölte, hogy a fájlok biztonságos archiválása, katalogizálása és feldolgozása mellett gondoskodik arról is, hogy az adatok felhasználhatók legyenek a további elemzések során. Az elkövetkező hónapokban a központ hozzáférhetővé teszi az adatokat az újságírói etikát szem előtt tartó médiumok számára.

Az OCCRP elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő évi parlamenti választások előtt a korrupt médiumok azt fogják állítani, hogy hozzáférhetnek a nyomozati anyaghoz. A szervezet célja, hogy archívumuk hiteles forrásként szolgáljon, amely megerősíti a valós állításokat, és megcáfolja a nyomozásokkal kapcsolatos téves információkat és a hazugságokat.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi (Veľká Mača) házukban. A gyilkossággal Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčekot és Szabó Tamást vádolják.

A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés. A kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki poszton.

TASR