Adócsalási ügyekről, Smer-közeli figurákról, Kočnerről írt a Nagymácsédon meggyilkolt újságíró

2018. február 26. - 09:39 | Belföld

Holtan találták nagymácsédi családi házában Ján Kuciakot, az Aktuality.sk fiatal oknyomozó újságíróját és párját. Egyelőre annyi biztos, hogy mindkettejüket lelőtték.

Adócsalási ügyekről, Smer-közeli figurákról, Kočnerről írt a Nagymácsédon meggyilkolt újságíró
Ján Kuciak (Forrás: Aktuality.sk)

A rendőrség kettős gyilkosság ügyében indított nyomozást. Nem tudni, hogy a fiatal férfi halálához köze van-e valamelyik újságcikkének, a Denník N viszont közölte, hogy az utolsót éppen a kétes hírű, maffialistás vállalkozóról, Marián Kočnerről írta.

Február 9-én megjelent cikkének témája a pozsonyi Five Star Residence komplexum, melyben luxuslakások találhatók, és több adócsalással kapcsolatos rendőrségi nyomozás tárgyát képezi, például a Bašterák-ügyét is. Ebben találhatóak azok a lakások, melyeket Bašternák cége hivatalosan olyan áron vásárolt meg, amelyekért aztán visszaigényelte az adót, szakértők szerint viszont a lakások értéke a visszaigényelt adó nagyságával lehetett egyenlő.

A cikke témája az volt, hogy a Five Star Residence-t építő Real Štúdio K.F.A vélhetően a közeljövőben megszűnik anélkül, hogy törlesztené az adósságait.

Az Aktuality.sk újságírója viszont további gyanús üzletelésre figyelt fel a komplexumon belül, mely öt, Marián Kočnerhez köthető cég között zajlott.

Február elején egy cikkében pedig az Anext nevű IT-céggel foglalkozott egy cikkében, mely az egyik Smer-közeli oligarcha, Jozef Brhel épületében székel, és a Transparency International elemzése szerint annak gyanúját kelti fel, hogy a cég élére strómanokat ültettek.

2017-ben foglalkozott ugyanakkor egy másik Smer-közeli vállalkozónak, Miroslav Bödörnek nyújtott dotációkkal, de a Čistý deň galántai nevelőintézet finanszírozásának hátterével is. Mindemellett az Aktuality.sk-nál ő írt a Panama Papers nevű világméretű offshore-botrányról, de Robert Kaliňák és Ján Počiatek közös vállalkozásairól is.

Marián Kočner egyébként korábban meg is fenyegette Kuciakot, amikor arról írt, hogy eladta a másik Bašternák-komplexumban, a Bonapartéban található lakását a Prvá stavebná sporiteľňa menedzserének, Erich Feixnek.

A fenyegetés akkor történt, amikor Kuciak megszólította Kočnert, hogy az ingatlaneladása összefügg-e azzal, hogy a rendőrség széleskörű nyomozást indított ellene. Azt mondta, különös figyelmet szentel Kuciak családjának, anyjának, apjának, testvéreinek, és keresni fogja a lehetőséget, hogy besározza őket.

Kuciak ősszel a következőt írta a közösségi oldalán: "Már 44 napja annak, hogy feljelentettem fenyegetésért MK-t. Az ügy pedig még valószínűleg nem is került konkrét rendőrhöz."

(Denník N/SME)