Adománygyűjtéssel fejezték ki köszönetüket a tátrai hegyimentők áldozatos munkájáért Lengyelországban

2019. augusztus 28. - 20:07 | Külföld

Minden várakozást felülmúlt az az adománygyűjtés, amelyet a tátrai hegyi mentőszolgálat számára indítottak Lengyelországban köszönetként a négy halálos áldozatot követelő múlt heti vihar idején végzett munkájukért.

Adománygyűjtéssel fejezték ki köszönetüket a tátrai hegyimentők áldozatos munkájáért Lengyelországban
Fotó: Pixabay - illusztráció

Öt nap alatt 117 ezer zloty gyűlt össze a főként önkéntességre alapuló TOPR hegyi mentőszolgálat javára.

A mintegy 300 fős szolgálatnak csak 37 tagjai állami alkalmazott, 250-en önkéntesként végzik munkájukat. Feladatuk, hogy sérült síelőket hozzanak le a hegyekből, bajba jutott hegymászókat mentsenek.

A mentőszolgálatnak szűkösek az anyagi forrásai, 2019 első felében hétmillió zloty állami támogatást kapott, amelynek felét helikoptervásárlásra költötték. "Szeretnénk a legmagasabb szinten ellátni munkánkat, de vannak korlátok, mivel sokan dolgozunk, hogy pénzt keressünk" - mondta a közelmúltban Jan Krzysztof, a szolgálat vezetője egy minapi interjúban.

Az adománygyűjtést elindító Maja Sindalska hangsúlyozta: az volt a célja, hogy segítsen a pénzügyi nehézségeken és megköszönje a szolgálat tagjainak "hősiességét, áldozatos munkáját, erejét és erőfeszítését". Azt remélte, hogy mintegy ötezer zloty fog összegyűlni.

Az augusztus 22-én hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették és mintegy 150-en megsérültek, többen villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, a mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is.


(MTI)