Ady szimfonikusokkal – Varázslatos estnek lehettünk részesei Dunaszerdahelyen

2019. november 16. - 17:11 | Régió

Ady Endre válogatott verseit hallhattuk megzenésítve, szimfonikus zenekar kíséretében csütörtök este, a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Ady szimfonikusokkal – Varázslatos estnek lehettünk részesei Dunaszerdahelyen
Fotók: Július Vontszemű - Továbbiakért kattints!

Az esemény, melynek szervezője a Tündérkert, a Lennék valakié – Ady szimfonikusokkal nevet viselte. Az előadás este hét órakor vette kezdetét, ám az érdeklődők már jóval korábban elkezdtek gyülekezni, izgatottan várták a műsort.

Az est főszervezője, Antal Ágota elárulta portálunknak, nagy félelemmel vágott bele a szervezésbe. „Azt gondoltam, hogy majd egyesével fogom vinni az embereknek a jegyet, és személyesen hívom meg őket, hogy valaki azért legyen a teremben. Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy kishitű voltam, hiszen az összes jegy elkelt, még pótszékekre is szükségünk volt.”

Kifejtette véleményét, miszerint Ady nagysága vonzotta az embereket, valamint az egész est felépítése.

„A zene monumentalitást ad. A szimfonikus zenekar pedig méltóságot ad a zenének, s magának a műnek. Amikor egy hegedűs meghúzza a vonóját, az egészen az egekig ér. Ezt pedig mindenki érzi, nem kell hozzá érteni.”

Az előadás elképzelése már 10-15 évvel ezelőtt megszületett a szerző, Pető Zoltán fejében. „Elejtett egy kósza mondatot, miszerint nagyon szépen szólna ez szimfonikus zenekarral. Azonnal felcsillantak a szemeim, és visszakérdeztem, meg tudja-e ezt valósítani. A válasza igen volt, így megegyeztünk, hogy színpadra visszük ezt az ötletet” – mesélte a kezdetekről Antal Ágota.

Bár hosszú, sok munkával teli út vezetett el a csütörtök estéig, minden bizonnyal megérte a szervezők fáradozása. Az est óriási sikert aratott, a nézők felejthetetlen pillanatokat élhettek át.

„Látva a sikert, ki merem jelenteni, hogy ennek a műfajnak igenis van létjogosultsága. Elnézést kérek mindenkitől, amiért egyáltalán az elején azt mertem gondolni, hogy nem lesz erre érdeklődés” – húzta alá Antal Ágota.

A színpadon láthattuk a dunaszerdahelyi Mórocz Virágot. „Úgy gondolom, Virág egy hihetetlenül tehetséges, fiatal énekesnő. Fontos volt számomra, hogy őt itt láthassuk a színpadon, ugyanis biztos vagyok benne, hogy egy világszínvonalú énekesnőről beszélünk. Hiszem, hogy nem is olyan sokára már a világ különböző pontjairól fog hozzánk vendégelőadóként érkezni” – fűzte hozzá Antal Ágota, aki továbbá elmondta portálunknak, már régóta figyelemmel követi Mórocz Virág munkásságát, megjelenéseit. A fiam esküvője alkalmából felkértem őt – folytatta –, hogy a templomban énekeljen el egy dalt. „Ekkor kerültünk személyesen kapcsolatba egymással. Azóta teljesen egyértelmű a számomra, hogy bármi ilyen jellegű projektben őt szeretném az első számú énekesünknek.”

Az est folyamán közreműködött továbbá Tatabánya város szimfonikus zenekara Román Géza vezényletével, Baross Loretta, Derzsi György és Ollé Erik, akik együtt egy igazi csodát varázsoltak a színpadra.

SzC