Afgán menekülteket talált pótkocsijában egy kamionsofőr Párkányban

2021. május 26. - 14:30 | Régió

Párkányi célállomásán épp árut rakott volna ki egy bolgár kamionsofőr, amikor pótkocsijában afgán migránsokat talált.

Afgán menekülteket talált pótkocsijában egy kamionsofőr Párkányban
Fotó: rendőrségi felvétel

A hat illegális bevándorló a sofőr tudta nélkül, még Romániában lopózott fel a kamion rakterébe egy embercsempész segítségével.

A sofőr azonnal értesítette a rendőrséget, és az ügy kezelését azonnal átvette az idegenrendészet. Miután a migránsokon elvégzett COVID-gyorsteszt eredménye negatív lett, a hatóság megállapította, hogy a hat afgán személy között egy nagykorú, és öt kiskorú van. A felnőtt afgán férfit a medvei (Dunaszerdahelyi járás) idegenrendészeti központba, az öt kiskorút pedig egy mezőlaborci (Medzilaborce) gyermekotthonba szállították. A bevándorlók egyetlen felnőtt tagja nem sok időt fog tölteni Medvén, mert mint kiderült, korábban Romániában folyamodott menekültstátuszért, így őt oda fogják visszaszállítani.

Az elfogott afgánok elmondták: a rossz életkörülmények és a polgárháború miatt menekültek 10 országon (Afganisztán, Pakisztán, Irán, Törökország, Görögország, Macedónia, Szerbia, Románia, Magyarország, Szlovákia) keresztül Afganisztánból Európába, úticéluk Németország volt.

(parameter)