Afganisztán minden elképzelhető biztonsági kockázatot előidéz Szlovákiára nézve is

2021. szeptember 1. - 12:59 | Belföld

Szlovákia szempontjából fontos, hogy ne legyünk kitéve az Afganisztánból kiinduló tömeges migrációnak. Ezt Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter jelentette ki kedden az EU Tanácsának brüsszeli rendkívüli ülése után. 

Afganisztán minden elképzelhető biztonsági kockázatot előidéz Szlovákiára nézve is
Roman Mikulec (Fotó: TASR)

"Afganisztán előidézi mindazokat a biztonsági kockázatokat, amelyeket csak el tudunk képzelni. Véleményem szerint kulcsfontosságú, hogy ne ismétlődjön meg az, amit 2015-ben tapasztaltunk. Nem veszíthetjük el az ellenőrzést az Afganisztánból és a térségből kiinduló migráció felett. A cél, hogy ne legyünk kitéve nagy számú migráns érkezésének. Szeretném biztosítani a szlovák állampolgárokat afelől, hogy prioritásként fogjuk kezelni mindazoknak az alapos átvilágítását, akik a határainkhoz érkeznek" - hangsúlyozta Mikulec.

Az EU Tanácsának rendkívüli ülését az elnöklő Szlovénia hívta össze. A tanácskozáson az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei vettek részt. A fő téma a nemzetközi partnerekkel való együttműködés koordinálása volt. Ezzel kapcsolatban a résztvevők két fő célt fogalmaztak meg: visszaállítani a régió stabilitását, valamint eljuttatni a humanitárius segítséget Afganisztán és a környező országok legsebezhetőbb lakosainak, elsősorban a nőknek és a gyerekeknek.

(TASR)