Afrika Kupa - Új időpont, helyszínváltoztatás, létszámbővítés

Péntektől közel egy hónapon keresztül a 24 legjobb afrikai futballválogatott verseng a kontinensbajnoki címért - a 32. Afrikai Nemzetek Kupáját Egyiptomban rendezik.

A tornának sorozatban negyedszer kellett új házigazdát találni: 2013-ban biztonsági okokból Líbia helyett a Dél-afrikai Köztársaság, 2015-ben az ebolajárvány miatt Marokkó helyett Egyenlítői-Guinea rendezte meg a tornát, 2017-ben Líbia másodjára sem volt képes otthont adni az eseménynek, akkor Gabon ugrott be a helyére, ezúttal pedig a címvédő Kamerunt fosztották meg a rendezéstől, mivel a szövetség képtelen volt új vezetést választani. Ennek nyomán a hét diadalával rekorder Egyiptom lesz a házigazda immár ötödször. Az elmúlt négy rendezéséből háromszor aranyérmesként zárt.

Azonban nemcsak a hazai közönség támogatása miatt számít a legnagyobb esélyesnek Egyiptom, hanem azért is, mert a torna kétségtelenül legnagyobb sztárja, az FC Liverpoollal idén Bajnokok Ligája-győztes Mohamed Szalah az egyiptomi válogatottat erősíti. A szakemberek szerint elsősorban Szenegál, Elefántcsontpart, Marokkó és Nigéria okozhat kellemetlen meglepetést a házigazda számára.

Az Afrika Kupát idén először nem az eddig megszokott januári időpontban rendezik, hanem a nemzetközi versenynaptárhoz igazodva nyáron, viszont ez visszaüthet a mérkőzések színvonalában, mert az egyiptomi forróságban nagy kérdés, milyen teljesítményre lesznek képesek a csapatok és a játékosok. Szintén újítást jelent, hogy a mezőnyt 16-ról 24 csapatosra emelték, illetve bevezetik a videobírót, amelyet a negyeddöntőtől alkalmaznak majd a tornán.

Az Afrika Kupát Kairó három, továbbá Alexandria, Szuez és Iszmailija egy-egy stadionjában rendezik. A hat négycsapatos csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A döntőt július 19-én a fővárosban játsszák.


MTI