Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe

2018. január 4. - 12:56 | Tech

Afrikában a világátlagnál kétszer többen halnak bele műtétekbe, noha az ottani páciensek fiatalabbak és jobb kondícióban vannak - írta a The Lancet című orvosi szakfolyóirat egy minden korábbinál átfogóbb regionális felmérés eredményét ismertetve. 

A kutatók azzal magyarázzák a tragikus afrikai halálozási statisztikát, hogy kevés a szakorvos, hiányos a kórházak felszereltsége és elégtelen a műtét utáni ellátás. A páciensek műtét előtti és utáni jobb felügyeletével sok életet lehetne megmenteni - vélik a szakemberek.

Huszonöt afrikai ország 247 kórházában tanulmányozta a sebészi munka eredményességét a Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács. Megállapította, hogy a 0,5 százalékos globális átlaggal ellentétben Afrikában 1 százalék a nem tervezett műtétek halálozási rátája, és csaknem minden ötödik operációnál lép fel szövődmény, ezek több mint fele fertőzés, a szövődményekbe minden tizedik beteg hal bele.

A legtöbb nem sürgősségi műtét császármetszés.

Afrikában a kórházak több mint fele nem rendelkezik megbízható oxigénellátással, egyharmadukban nem megbízható az áramellátás sem, és a kórházak csaknem felében nincs megoldva a páciensek műtét utáni megfigyelése. A vizsgált országokban 100 ezer lakosra mindössze 0,7 szakorvos (sebész, szülész, altatóorvos) jut, ami harmincada annak, amennyi szükséges lenne a halálozási ráta csökkentéséhez. Emellett 100 ezer főre évente mindössze 212 műtét jut, huszadannyi, mint amennyi egy ország műtéti szükséglete.

A tanulmány "csendes gyilkosnak" nevezi a "sebészet hiányát" Afrikában.

(MTI)