Afrikai migránsokról szóló film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

2021. augusztus 29. - 11:36 | Kultúra

Az afrikai migránsokról szóló Strahinja című filmnek, Stefan Arsenjevic szerb rendező alkotásának ítélték oda az 55. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt szombaton a nyugat-csehországi fürdővárosban.

Afrikai migránsokról szóló film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban
Fotó: TASR

A szerb, francia, luxemburgi, bolgár és litván koprodukcióban készült film egy középkori szerb legenda, a feleségét kereső férfi motívumát ötvözte a mai migráció témájával. Strahinja és felesége, Ababuo ghánai menekültek, akik végül Szerbiában leltek otthonra. Strahinja sikeres karriert épít, de felesége nem tud érvényesülni, egyre frusztráltabb, és egy napon eltűnik. Férje a keresésére indul. A film időszerű társadalmi, etikai és erkölcsi kérdéseket vet fel - indokolta a zsűri döntését.

A Kristályglóbusz mellett a Strahinja alkotói 25 ezer dolláros pénzjutalmat is kaptak, amely fele-fele arányban a rendezőt és a producert illeti meg - jelentette be Jirí Bartoska fesztiválelnök a szemle záró gálaestjén.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért idén tizenkét film versengett. Magyar alkotás nem volt köztük.

A nemzetközi filmfesztivál megnyitóján idén Michael Caine kétszeres Oscar-díjas angol színész vehette át a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulás elismeréseként adományozott Kristályglóbusz díjat.

Az ünnepélyes zárógálán Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, valamint Jan Sverák cseh filmrendező a fesztivál elnöke által adományozott Kristályglóbuszt vehettek át.


MTI