Aggasztja a KDH-t, hogy Magyarország bevásárol Szlovákiában

2022. június 11. - 12:22 | Belföld

Elfogadhatatlan, hogy nemzeti műemlékeinket más országoknak adjuk el, a kormánynak meg kell védenie Szlovákia érdekeit – jelentette ki a parlamenten kívüli KDH, amely felszólította Natalia Milanová kulturális minisztert és Igor Matovič pénzügyminisztert (mindketten OĽANO), hogy lépjenek a szlovák földterületek és műemlékek Magyarország általi megvásárlása ügyében – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lenka Halamová, a KDH szóvivője.

Aggasztja a KDH-t, hogy Magyarország bevásárol Szlovákiában
A kassai Alkotmánybíróság korábbi épülete - Forrás: Korzár

„Hogyan engedheti meg azt az állam, hogy a nemzeti kulturális műemlékeket szomszédos országok minisztériumainak adják el, illetve külföldi alapítványoknak vagy vállalatoknak?

Az államnak határozottan meg kell védenie a szlovák érdekeket. A kormánynak olyan törvényt kell hoznia, amely az önkormányzatokkal szorosan együttműködve garantálja a nemzeti kulturális műemlékek helyreállítását, hogy azok állaga ne romoljon tovább és ne szűnjenek meg szlováknak lenni" – fogalmazott Milan Majerský, a KDH elnöke.

A kereszténydemokraták azt állítják, Szlovákia az elmúlt időszakban számos nemzeti kulturális műemléket hagyott sorsára. „Idegeneknek adták el az ősrégi nagykövesi (Veľký Kamenec) klasszicista várkastély romjait és a szomszédos földterületet, vagy a kassai Szent Erzsébet-székesegyház mellett álló jezsuita egyetem egykori székhelyét. Hasonló sorsra jutott egy Kassa központjában álló másik műemléképület, az Alkotmánybíróság egykori székhelye is. A Szlovákia területén levő ingatlanok a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve egy, a tárcával kapcsolatban álló alapítvány vagy cég tulajdonába kerültek" - állítja a KDH.

A mozgalom közölte, Szlovákia tiszteletben tartja a területén élő valamennyi kisebbséget, és megteremti a feltételeket a fejlődésükhöz. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy külföldi szervezeteknek kellene eladnunk a területeinket és a műemlékeinket" – közölték a kereszténydemokraták.

(TASR)