Aggasztó a helyzet a Dunaszerdahelyi járásban – ezért nem tanácsolja az iskolák megnyitását a Regionális Közegészségügyi Hivatal

2021. február 7. - 09:12 | Régió

Dunaszerdahely után Somorján sem nyitják ki hétfőn az iskolákat, miután azt a dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal nem tartja tanácsosnak.

Aggasztó a helyzet a Dunaszerdahelyi járásban – ezért nem tanácsolja az iskolák megnyitását a Regionális Közegészségügyi Hivatal
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal a járványügyi helyzet kiértékelését követően arra az álláspontra jutott, hogy az iskolák és óvodák megnyitása a járáson belül az amúgy is súlyos járványügyi helyzet romlásához vezetne, ezért nem tanácsolja az intézmények hétfői kinyitását.

A hivatal szerint aggasztó a helyzet a Dunaszerdahelyi járásban. Az elmúlt két hétben 2942 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ami 695-tel több az előző időszakhoz képest. A növekvő esetszámok miatt a szűrőtesztelések valamennyi eredményét még nem tudták feldolgozni.

A 2942 esetből 1090-et PCR-teszt, 1852-t pedig antigénteszt által mutattak ki. A hivatal szerint a járvány főként családokon belül terjed, jelenleg 91 családon és munkahelyen belüli fertőzési gócpontot tartanak nyilván.

Járvány jellegű tömeges megbetegedést észleltek Dunaszerdahelyen, a Karcsai úti telepen, a légi Vitalita egyik részlegén, a nyékvárkonyi Catwalk cégben és a Nyárasdhoz tartozó Jánosteleken is.

A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal javaslatára így sem Dunaszerdahelyen, sem Somorján nem nyitnak ki az iskolák hétfőn.

Dunaszerdahelyen a szülők több mint fele szerette volna, hogy gyermekei visszatérjenek az alapiskolák alsó tagozataiba és az óvodákba, ennek érdekében volt lehetőség a tesztelésre a városban. Viszont nem hagyják cserben azokat a szülőket, akik munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni gyermekeikkel – számukra továbbra is lehetőség lesz óvodai, illetve iskolai klubban való elhelyezésre.

Hasonló döntést hozott Somorja városvezetősége is, amely a rendelkezés visszavonásáig elhalasztja az iskolák megnyitását.


-para-