Agócs Attila nem kívánja Füleken látni Kotlebáékat

Marian Kotleba pártja az európai parlamenti választásokra hangolódva Fülekre hirdetett meg egy találkozót keddre. A panzió tulajdonosa, ahol a kampánytanácskozást tervezték, személyes okokra hivatkozva visszamondta az eseményt, így Kotlebáék valószínűleg kereshetnek más helyszínt.

Agócs Attila nem kívánja Füleken látni Kotlebáékat
Agócs Attila (Fotó: SITA)

Agócs Attila (Híd), Fülek polgármestere azonban nem különösebben örül az ötletnek, és a Facebookon is üzent ez ügyben a minap:

A polgármester ezzel a helyiek kritikájára reagált, akik úgy hitték, engedélyezték Kotlebáék számára a mítinget.

"Semmilyen engedélyt nem adtam, hiszen erre vonatkozó kérelem nem is érkezett Marian Kotleba pártjától. Amennyiben nyilvános közgyűlést terveznének, mi megkeressük azokat a jogi lépéseket, amelyek útján azt meggátolhatjuk. Ha pedig a városba jönnek, mi a csendes tiltakozás valamilyen formáját választjuk majd" - jegyezte meg Agócs a Denník N-nek.

Hozzátette, a törvénykezés minimális lehetőséget biztosít arra, hogy megakadályozzák egy parlamenti párt képviselőinek tanácskozását a városban, másrészt a városvezetés feladata, hogy biztosítsa a város nyugalmát.

"Nem hinném, hogy jó ötlet egy parlamenti párt képviselőinek a városba jönnie két órára azért, hogy elhintsék a gyűlölet magvait. Richard Tokušev az ĽSNS-ből azt írta nekem, hogy kiástam a csatabárdot, de nem tudom, az ő értelmezésében ez mit jelent" - fogalmazott Agócs, aki egyébként szerepel a Híd EP-listáján.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos is egyetért Agócs lépésével, mellyel a békés együttélésre törekszik. Felhívta egyúttal a figyelmet arra, hogy Füleken él az országban a legnagyobb kiterjedésű integrált roma közösség, éppen ezért ösztönzően hat a három etnikum, a magyarok, a szlovákok és a romák békés együttélése. "Úgy gondolom, helyes, ha a polgármester nem enged be a városba olyan személyeket, akik hosszú ideje semmi mást nem tesznek, minthogy politikai tőkét kovácsolnak a feszültségkeltésből" - fogalmazott.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Híd alelnöke is is támogatja a füleki polgármester kiállását. "Örülnék, ha több ilyen bátor polgármester lenne, aki szembe mer szállni a szélsőséges nézetek terjedésével" - tette hozzá Sólymos.

(Denník N)