Agyonlőtte tizenéves lányát egy férfi a közösségi médiában róla megjelent felvételek miatt

2023. november 27. - 15:04 | Külföld

Agyonlőtte tizenéves lányát egy férfi Pakisztánban amiatt, hogy egy videóban a közösségi médiában fiúk társaságában volt látható a lány - közölte hétfőn az észak-pakisztáni Kohisztán város rendőrsége.

Agyonlőtte tizenéves lányát egy férfi a közösségi médiában róla megjelent felvételek miatt
Illusztráció (Fotó: TASR)

A 16-17 év körüli lányra közvetlen közelről adott le több lövést az apja pénteken a család otthonában. A férfit őrizetbe vették. Egy másik tinédzserlányt, aki szintén látható volt a szóban forgó felvételen, a hatóságoknak sikerült biztonságba helyezniük.

A rendőrség közlése szerint az úgynevezett becsületgyilkosságot egy helyi törzsi tanács (dzsirga) utasítására hajtotta végre az apa. A hatóságok körözik a tanács tagjait. A helyi rendőrfőnök elmondta azt is, hogy a közösségi médiában megjelent, kifogásolt felvételek gyaníthatóan hamisítványok voltak.

A kínai határhoz közeli Kohisztán város 2011-ben egy hasonló ügy miatt már bekerült a híradásokba. Akkor négy olyan lányt gyilkoltak meg, aki fiúk társaságában szerepelt egy videofelvételen.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) adatai szerint az országban évente mintegy ezer nőt, illetve lányt gyilkolnak meg közvetlen hozzátartozóik arra hivatkozva, hogy ezáltal meg tudják védeni családjuk becsületét. Ezekben az esetekben az elkövető legtöbbször büntetlenül megússza az ügyet, mert a helyi jogszabályok lehetővé teszik, hogy az áldozat rokonai kegyelmet adjanak a gyilkosnak, és eltekinthetnek a felelősségre vonástól.


MTI