Agyonlőttek egy jegesmedvét, amelyik egy lakott településre tévedt

2022. május 3. - 20:15 | Tech

Kanadai rendőrök agyonlőttek egy jegesmedvét, amelyik élőhelyétől több száz kilométerre délre vándorolva egy québeci településre tévedt.

Agyonlőttek egy jegesmedvét, amelyik egy lakott településre tévedt
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A szakértők szerint gyakoribbá válhatnak az ilyen esetek, ahogy a globális felmelegedés miatt a tengeri jégtakaró egyre kiszámíthatatlanabb.

A québeci tartományi rendőrség a hétvégén arra figyelmeztette a lakosokat, hogy Madeleine-Centre település közelében jegesmedvét láttak, ami korábban sose fordult még elő.

Úgy vélték, a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia.

Vasárnap reggel agyonlőtték, ami a szakértők szerint elkerülhetetlen volt - írta a The Guardian online kiadása.

"Ahogy meghallottam, hol van a medve, azt gondoltam, neki vége. Attól tartottam, olyan helyen bukkan fel, ahol nem kellene neki, gondot okoz és lelövik"

- mondta Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológus professzora.

A rendőrök drónokkal és helikopterekkel keresték a ragadozót.

"Sokféle állattal van dolgunk, rénszarvassal, őzzel, fekete medvével, de jegesmedve még nem akadt az utunkba"

- idézte a kanadai sajtó Sylvain Marois-t, a tartomány vadvédelmi vezetőjét.

Derocher és csoportja az utóbbi hetekben a Hudson-öböl tengeri jegén élő jegesmedvék felkutatásával foglalkozott. Elmondta, hogy mivel az ilyen esetek rendkívül ritkák, nehéz megtervezni, mi a teendő ilyenkor.

"A jegesmedvék a modern történelem idején sose jártak erre, tehát ez nem olyan incidens, amire a vadvédelem fel tudna készülni"

- magyarázta.

Az utóbbi időben az Északi-sarkkör tengeri jegének kiterjedése egyre inkább megjósolhatatlan, ami nagy kihívást jelent a jegesmedvéknek, melyeknek téli és nyári táplálkozása a nagy kiterjedésű tengeri jégen alapszik.

Noha a jegesmedve lelövése a címlapokra került az egész országban, Derocher emlékeztetett, hogy az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el.

(MTI)

Címkék: jegesmedve, lelőtték