Agyonlőttek egy keresztény papot Pakisztánban

2022. január 31. - 08:11 | Külföld

Agyonlőttek egy keresztény papot, egy kollégáját pedig megsebesítették az északnyugat-pakisztáni Pesavar városában vasárnap - közölte a helyi rendőrség.

Harún Hán rendőrségi szóvivő szerint ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet a 75 éves William Szirádzs tiszteletes és paptársa kocsijára a város Csamkani nevű kerületében, amikor éppen hazaindultak a vasárnapi miséről. Naím Patrick tiszteletest a kezén szerzett, nem életveszélyes sebekkel szállították kórházba. A kocsiban ülő harmadik pap nem sebesült meg.

Sziedul Amin, a pesavari rendőrség másik szóvivője hangsúlyozta, hogy hajtóvadászatot indítottak a szemtanúk szerint motorokon elmenekült elkövetők elfogására.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a forrongó Haibár-Pahtunhva tartomány székhelyén végrehajtott támadás elkövetőjeként. Elemzők szerint a radikális iszlamista tálibok sikeres hatalomátvétele a szomszédos Afganisztánban felbátorította a pakisztáni iszlamistákat is. Az afganisztáni tálibokkal szövetséges Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert pakisztáni tálibok a napokban fokozták támadásaikat a térségben.

Mintegy nyolcvanezer pakisztáni civil vesztette életét az utóbbi két évtizedben az iszlám törvénykezés (saría) bevezetéséért küzdő TTP merényleteiben.

Szirádzs atya gyászmiséjét hétfőn fogját tartani a pesavari Mindenszentek Templomában, amelyet 2013 szeptemberében öngyilkos merénylők támadtak meg. Az akkori robbantásos terrorcselekményben mintegy nyolcvan ember vesztette életét és százan sebesültek meg.

Mahmúd Sah, Haibár-Pahtunhva főminisztere elítélte a vasárnapi merényletet, s a tettesek haladéktalan elfogására sürgette a rendőrséget. Humphrey Peters püspök szintén elítélte a történteket, amelynek célja szerinte a felekezetek harmóniájának megzavarása volt.

Pakisztán 2020-ban felkerült az Egyesült Államok külügyminisztériuma által összeállított, a vallásszabadságot megsértő országokat tartalmazó listára, nemzetközi jogvédő szervezetek pedig többször adtak hangot aggodalmaiknak az ország iszlámon kívüli vallási közösségeit illetően.

(MTI)

Címkék: terror, Pakisztán