Agyonlőtték a strasbourgi merénylőt!

Agyonlőtték csütörtökön este  a strasbourgi karácsonyi vásár közelében két nappal korábban merényletet elkövető Chérif Chekattot - jelentették a hírügynökségek  helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Agyonlőtték a strasbourgi merénylőt!
Fotó: AP/SITA

Bizonyos információk szerint Chekattot a Lazeret utca 74. szám alatti házban lőtték agyon, ahová a rendőrség nagy erőkkel vonult fel, a BBC szerint viszont a férfi egy raktárban bújkált Strasbourg Meinau nevű negyedében, és ott csaptak le rá a rendőrök - közölték nevük elhallgatását kérő rendőri vezetők.

A Reuters hírügynökség riporterei a helyszín közelében három vagy négy lövést hallottak, miután a francia rendőrség - a RAID és a BRI elitegységek tagjainak részvételével - csütörtök este ismét nagyszabású műveletbe kezdett a strasbourgi belvárostól délre fekvő városrészben, ahová a három ember életét kioltó és másik 13 embert megsebesítő merénylő a támadás után taxival távozott, és ahol a rendőrök a nyomát vesztették.

A kedd esti merénylet óta a rendvédelmi szervek több mint 700 tagja kutatott az elkövető után, és több rendőrségi műveletet tartottak Neudorfban. Csütörtök délután fegyveres és maszkos rendőrök három helyszínen tartottak Neudorfban razziát, egyebek mellett ott, ahol a férfit utoljára látták.

A 29 éves Chérif Chekatt, a merénylet fő gyanúsítottja szerepelt a hatóságok által a potenciálisan biztonsági veszélyt jelentő személyekről vezetett listán. A férfi ellen számos alkalommal indult eljárás köztörvényes bűncselekmények miatt, a hatóságok szerint a börtönben radikalizálódott.

A párizsi ügyészi hivatal szerint a férfi szüleit és két fivérét előzetes letartóztatásban tartják. Két nővérét Párizsban szintén kihallgatták és a házukat átkutatták.

Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy pénteken ismét megnyitják a keddi merényletet követően bezárt, hagyományos strasbourgi karácsonyi vásárt. 

(MTI)