Ágyúszó a hősök emlékére Csiliznyáradon

Csiliznyáradon, ebben a csilizközi faluban három ágyúdörrenéssel emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Az ünnepi műsor a helyi temetőben kezdődött és a kultúrházban ért véget. 

Ágyúszó a hősök emlékére Csiliznyáradon
A szerző felvételei - további fotókért kattints!

A csiliznyáradi temetőben a Csiliznyáradi Dalárda énekeseinek műsorával kezdődött az ünnepi emlékezés, majd Lukács József Csiliznyárad polgármestere és Kanyó Sándor a baráti község, Tápióbicske polgármestere mondtak ünnepi beszédet. „Természetesen ahhoz, hogy a forradalmi eszmék ilyen nagy horderejűek és ilyen eredményesek legyenek, kellett az összefogás és az egység. Az az összefogás és az az egység, amely sajnálatos módon manapság hiányzik belőlünk. Naponta tapasztalható a széthúzás és ellenségeskedés magyar és magyar között. Ne egymásnak legyünk ellenségei az országunkban és falunkban, hiszen egyikben sem vagyunk mi olyan sokan. Csak úgy lehet eredményeket elérni és tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk és annak véghezvitelére egységesek vagyunk. Tanulnunk kell őseinktől elszántságot és elhivatottságot, tanulnunk kell a múlt buktatóiból” — hangsúlyozta Lukács.

Az ünnepi beszédek elhangzása után az önkormányzatok képviselői, a civil szervezetek tagjai és a lakosok is elhelyezhették az emlékezés virágait a szabadságharc egyik hőse, a csiliznyáradi származású Szini Sebő Alajos sírjánál. A temetői megemlékezés végén Tápióbicske Hagyományőrző Tüzércsapata három ágyúdörrenéssel tisztelegtek a hősök emléke előtt.

Az ünnepség a helyi kultúrházban folytatódott, ahol felléptek a helyi óvodások, a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola diákjai, a nemeshodosi „A Megmaradásunkért” kultúrcsoport és Vesztergám Miklós tárogatóművész.

 

(alsa)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.