Ahhoz, hogy többet teszteljenek, több teszt kell, most viszont még nincs, emlékeztet Matovič

2020. március 25. - 12:42 | Belföld

A miniszterelnök néhány napja a tesztelések napi számának megtízszerezését ígérte, ehhez viszont szükség van arra, hogy a megbízható tesztek rendelkezésre álljanak. Most viszont még csak az van, amit a Pellegrini-kormány itt hagyott.

Ahhoz, hogy többet teszteljenek, több teszt kell, most viszont még nincs, emlékeztet Matovič
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Igor Matovič a kormány ülését követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy pillanatnyilag is lenne már kapacitás többet tesztelni, és kaptak ígéretet új megbízható tesztekre, de míg nincs elég belőlük, addig nem lehet a mostani mennyiséget megemelni, mert néhány napon belül elállna egy olyan szituáció, hogy elfogynak a tesztek.

Szavai szerint folyamatosan tárgyalnak ennek lehetőségeiről. Szóba került például az ún. pooling tesztelés, mely során nagyobb létszámú személynél lehetne diagnosztizálni a fertőzést, kiszűrni a fertőzötteket, és ezáltal célzottabb intézkedéseket bevezetni.

Matovič két napja azt mondta, 13 ezer tesztelési készlet áll rendelkezésre, további 19 ezer megvásárlásáról is szó van, de szóba került 200 ezer teszt beszerzése is.

A keddi nap folyamán 304 személyt teszteltek, közülük 12-nél igazolódott be a fertőzés, ezzel együtt a hivatalos adatok szerint 216 fertőzött van az országban.

(TASR)