Ahogy az ingatlanárak elindultak felfelé, abban nincs köszönet

2021. augusztus 3. - 11:09 | Belföld

A karanténintézkedések és a lezárás után újraindult a gazdaság, ez a "nyitás" azonban a fogyasztói árak emelkedését, valamint az ingatlanárak növekedését is magával hozza.

Ahogy az ingatlanárak elindultak felfelé, abban nincs köszönet
Fotó: TASR - illusztráció

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) aktuális statisztikái szerint Szlovákiában a 2. negyedévben 6,4 %-al növekedtek az ingatlanárak az év első három hónapjában mért adatokhoz képest.

Az ingatlanárak leginkább Pozsony és Trencsén megyében nőttek, Kassa megyében pedig mérsékelt korrekció ment végbe.

Ha az éves összehasonlítást alkalmazzuk, a számok még meredekebbek: az idei 2. negyedévben 18,6 %-al voltak magasabbak az ingatlanárak, mint a tavalyi év hasonló szakaszában.

Az összes lakóingatlan átlag-négyzetméterára az idei esztendő 2. negydévében 123 euróval, 2052 euró / négyzetméterre nőt.

Gyors ütemben növekszik a családi házak ára

A lakások esetében is drágulást lehet tapasztalni, ott 119 euróval, 2298 euró / négyzetméterre nőtt az ár, ami az év első negyedévéhez képest 5,5 %-os, éves viszonylatban pedig 13,5 %-os emelkedésnek számít.

Leginkább a családi házak ára nőtt. Ezek esetében 1580 euróra nőtt az átlagos négyzetméterár, amely 7,4 %-os negyedévi, valamint 21,9 %-os éves áremelkedést jelent.

A lakásárak regionális szempontból Pozsony (+8,4 %) és Trencsén megyében (+7,3 %) emelkedtek leginkább, a családi házak ára pedig Besztercebánya megyében (+11 %) nőttek a leggyorsabb ütemben.

Az NBS 2021 második félévében gyorsabb béremelkedést vár, ami azonban csak részben kompenzálja majd a növekvő ingatlanárakat. A nemzeti bank analíziséből kiderült az is, hogy a társasházak építési átlagára már májusban 5, %-al magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, a lakásbérlés pedig a 2. negyedévben 5,5 %-al volt drágább, mint az év első három hónapjában. Az Európai Központi Bank adatai szerint idén a 2. negyedév első két hónapjában rendkívüli mértékben növekedett a jelzáloghitelek értékesítése, ami szintén az ingatlanárak emelkedését "támogatja".

(TASR/parameter)